Alle ketenpartijen in Drenthe, de CG-Raad en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) werken samen aan het project, dat door het ministerie van VWS wordt gesubsidieerd. De proef sluit aan bij het beleid voor de gehandicaptenzorg waarin cliënten met zogeheten zorgzwaartepakketten (ZZP) zelf keuzes maken over waar en hoe zij de zorg willen ontvangen.
Cliënt volgen
Staatssecretaris Bussemaker wil de komende jaren stappen nemen in de richting van PVB, waarbij de financiën de cliënt volgen naar de instelling van zijn keuze. Aanbieders worden daarbij geprikkeld tot het leveren van doelmatige en kwalitatief goede zorg die past bij de indicatie en de voorkeur van de cliënt.
Kanteling
Vooruitlopend op de landelijke invoering hebben de Drentse partijen (cliëntenorganisaties, MEE Drenthe, zorgaanbieders, Zorgkantoor Drenthe (Achmea), Centrum Indicatiestelling (CIZ)) het PVB-project gestart. Ze vinden dat de kanteling van een aanbod- naar een vraaggericht systeem moet worden doorgezet.
Nadere oriëntatie
Cliënten die een (her)indicatie krijgen, ontvangen een informatiepakket van het zorgkantoor. Cliënten die al zorg krijgen, kunnen dit pakket ook opvragen. Het pakket bevat naast informatie over de aanbieders die het geïndiceerde ZZP bieden, ook een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst, georganiseerd door de zorgaanbieders, MEE en het zorgkantoor. De cliënt wordt gestimuleerd om zelf contact op te nemen met een of meerdere zorgaanbieders voor een nadere oriëntatie en een offerte aan te vragen voor een zorgaanbod dat bij zijn indicatie past.
Link: Project Persoonsvolgende bekostiging Drenthe (beschrijving)
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Persbericht VGN