Zit je eenmaal in de Wet langdurige zorg, kun je niet terug naar de Zorgverzekeringswet of naar de Wmo. Wlz is levenslang. Aldus Marcel de Krosse, strategisch adviseur van het CIZ, op de website van Zorgvisie. De Krosse heeft een analyse gemaakt van de jaarcijfers van het Centrum Indicatiestelling Zorg over 2015. Vaak willen mensen die veel zorg nodig hebben liever onder de Wlz vallen, omdat ze denken dat het minder administratieve rompslomp met zich meebrengt. Niets is minder waar, volgens De Krosse.
Langdurige zorg
Het CIZ stelt de indicaties bij mensen die langdurig zorg nodig hebben. Niet iedereen die zware zorg nodig heeft, hoort in de Wlz thuis, zegt De Krosse. Er zijn mensen die met wijkverpleging en begeleiding via de Wmo goede zorg kunnen krijgen. Bijvoorbeeld mensen met een lichamelijk beperking, die cognitief prima kunnen functioneren. Zij vallen dan onder de Zorgverzekeringswet (wijkverpleging) en onder de Wmo (begeleiding). ‘Wij horen terug van cliënten dat ze ertegenop kijken om elk jaar opnieuw geïndiceerd moeten worden voor wijkverpleging. Vroeger hadden de zorg goed geregeld met een pgb of via de “oude” AWBZ.
‘Bezuinigingen kosten gehandicaptenzorg 3500 banen’ De korting zal volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland grote gevolgen hebben voor cliënten in de gehandicaptenzorg. Lees meer>>
Indicatiestelling
Om deze reden proberen mensen dan in de Wlz te komen: ‘Ze willen af van de onzekerheid en de bureaucratische rompslomp om elk jaar opnieuw te worden geïndiceerd. En er is een groep mensen die ongewild in de Wlz terecht komen, omdat ze onterecht voor zware zorg worden geïndiceerd. ‘Bijvoorbeeld een echtpaar waarvan een partner dementeert’, zegt De Krosse. ‘Zijn echtgenote kan hem nog goed verzorgen. Eigenlijk heeft hij vooral enkele uren dagbesteding nodig om de vrouw te ontlasten. Maar het CIZ doet een indicatiestelling die losstaat van de sociale context, zoals de wet dat voorschrijft. Dus rolt daar een zware indicatiestelling uit voor de man, met een hoge eigen bijdrage.’
Gemeenten
‘Mensen ontdekken dan achteraf dat ze slechter af zijn’, zegt De Krosse, ‘maar als je eenmaal toegang hebt tot de Wlz, geldt dat levenslang. Je kan niet terug naar de ZVW en de Wmo.’ Dat mensen desondanks een Wlz-aanvraag doen, wijt De Krosse deels aan onwetendheid over deze levenslange binding aan de Wlz. Een andere verklaring is dat een deel van de gemeenten van burgers eist dat ze eerst een aanvraag voor de Wlz doen, voordat ze een aanvraag voor de Wmo kunnen doen.
Langdurige zorg WLZ is voor levenslange zorg waarom gooit het CIZ mij dan na 18 jaar AWBZ/WLZ eruit en zegt dat ik geen beperking heb en nu moet bewijzen dat ik wel een beperking heb dat is toch pure discriminatie de zaak is nu al 2 jaar bezig en ze zijn nog niet van ons af want CIZ heeft MACHT ?? NEE CIZ DENKT DAT ZE MACHT HEBBEN dat is totaal iets anders
Uit de CIZ nieuwsbrief:
Indicatie Wlz-zorg beëindigen
'Kan ik mijn Wlz-indicatie intrekken?' Deze vraag wordt veelvuldig aan het CIZ voorgelegd.
Aanleiding kan zijn dat cliënt (inmiddels) minder zorg nodig heeft dan er aanvankelijk geïndiceerd is, maar ook dat men de eigen bijdrage te hoog vindt.
Een indicatie geeft echter het recht op Wlz-zorg weer. Dit kan alleen worden opgezegd als de zorgbehoefte van de cliënt zodanig is afgenomen, dat hij niet (meer) voldoet aan de toegangscriteria van de Wlz.
Via Portero en via het digitale aanvraagformulier (www.mijnwlzaanvraag.ciz.nl) kan de cliënt een aanvraag voor het beëindigen van Wlz-zorg indienen. Op de papieren versie van het aanvraagformulier kan dit bij punt 10 'bijzonderheden' worden vermeld.
En dan?
Wanneer er een aanvraag voor beëindiging van de indicatie Wlz-zorg wordt ingediend, doen we opnieuw (volledig) onderzoek. Als we vaststellen dat iemand inderdaad niet (meer) voldoet aan de criteria van de Wlz, kan de Wlz-zorg worden stopgezet.
Is dit niet het geval, dan blijft de indicatie van kracht omdat het recht op Wlz-zorg is gebaseerd op de zorgbehoefte. Ook als er geen gebruik van wordt gemaakt. De hoogte van de eigen bijdrage die door het CAK wordt berekend, heeft ook geen invloed op dit recht. Cliënt komt in aanmerking voor zorg vanuit de Wlz of vanuit Zvw, Wmo.
Het is toch verschrikkelijk, wat ik steeds lees over de zorg. Je zult het maar nodig hebben. Regels en regels, en eigenbijdragen daar zijn ze goed in. En de gemeenten en overheid houden heel veel geld over wat daar voor bestemd is. Als chronisch zieke zijn er zoveel verborgen kosten waar geen rekening mee gehouden wordt. Als je een echtpaar bent dwingen ze je er toe om te gaan scheiden.
We zien in de praktijk dat iemand in de WLZ minder uren overhoudt in verhouding tot de combi ZVW/WMO.
Dit is een zure uitkomst wanneer je bedenkt dat de klant een grotere zorgvraag heeft dan een reguliere WMO gebruiker. Wijkverpleegkundigen raden klanten af om in een thuissituatie een WLZ traject in te gaan terwijl de klanten wel tot de doelgroep behoren.