Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënt positief over palliatieve zorg via tablet

Mensen hun laatste levensfase thuis doorbrengen, krijgen soms specialistische palliatieve zorg als de problemen complex zijn. Kan die specialistische zorg ook via een tablet of iPad gegeven worden?

Jelle van Gurp, onderzoeker bij de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde van het Radboudumc, onderzocht of videoconsultatie een optie is bij deze groep. Hij volgde achttien patiënten met vergevorderde kanker of COPD gedurende langere tijd, terwijl zij én hun mantelzorgers regelmatig gebruik maakten van videoconsultaties via tablet of computer met palliatieve zorgspecialisten.

Aandacht

Een belangrijk onderdeel van zijn onderzoek gaat over de effecten op de communicatie. Zou de communicatie via een tablet of computer het contact beperken of killer maken? Van Gurp: ‘Nee, vaak is het tegendeel waar. Door de exclusieve digitale verbondenheid maakt het juist geconcentreerde, toegespitste aandacht tussen patiënt en zorgprofessional mogelijk.’

Meer over onderzoeken in zorg en welzijn lezen?  Kijk dan op onze pagina Onderzoek >>

Vrijheid

Maar het is ook een kwetsbare verbinding, ontdekte de onderzoeker. ‘Als iemand plotseling bij een van de betrokkenen binnenloopt, wordt dat bijvoorbeeld echt ervaren als een inbreuk op de privacy.’ Toch zijn de cliënten positief. Zij vinden dat de afstand die door videoconsultatie ontstaat nou net de vrijheid geeft om hun hart te luchten en hun eigen zorg goed vorm te geven. ‘Teleconsultatie maakt patiënten kennelijk tot actieve spelers in hun eigen zorg’, aldus Van Gurp.

Diagnose

De professionals zijn minder enthousiast. Ze vinden dat via een tablet de diagnose niet goed te stellen is. Ze zien wel de algemene beelden, maar ze missen de kleine, essentiële details die belangrijk zijn voor zo’n goede diagnose. Van Gurp: ‘Verder zien we dat specialisten zich geremd voelen om pijnlijke waarheden en emotionele onderwerpen aan te kaarten, juist omdat ze niet fysiek aanwezig zijn.’

Betrokkenheid

Uit het onderzoek van Van Gurp blijkt ook dat deze zorg op afstand wel een relatie tussen patiënt en palliatieve professional tot stand brengt. Van Gurp: ‘Er ontstaat een gezamenlijk verhaal, een gedeelde geschiedenis die leidt tot vertrouwen, intieme betrokkenheid en op de persoon afgestemde zorg, waarbij patiënten zich veilig voelen, zich bloot durven geven en een verlichting van de situatie ervaren.’ Over het algemeen lijkt deze vorm van zorg voor mensen die thuis willen sterven bij te dragen aan een geïntegreerde palliatieve zorg, zo concludeert de onderzoeker.  Bovendien maakt het specialistische palliatieve zorg laagdrempelig beschikbaar.

Kijk hier voor het onderzoek van Jelle van Gurp >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.