Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coachingsproject Welzijn Helmond leidt tiener terug naar het rechte pad

Het coachingsproject van Stichting Welzijn Helmond richt zich op risicojongeren. Met behulp van dit project hebben tientallen van hen hun leven weer op het rechte pad weten te krijgen. De stichting wordt daarom op 15 mei beloond met een Appeltje van Oranje. De felicitaties zijn voor M’hamed Yahia, het brein achter het maatjesproject.
Coachingsproject Welzijn Helmond leidt tiener terug naar het rechte pad

Door Esther van Andel – In open jongerencentrum Het Badhuis in Helmond spelen wat jongens tafelvoetbal. Eén van hen komt op M’hamed afgelopen en geeft hem een boks, een groet met de vuisten tegen elkaar. (Foto Claudia Kamergorodski van

www.kleurrijkwelzijn.nl

)

‘Hey man, alles goed?’, klinkt het en ze maken een praatje. De 34-jarige M’hamed Yahia wordt erg gewaardeerd door de jonge jongens, dat is duidelijk. Hij is hun grote vriend, steun en voorbeeld.

Steun en toeverlaatEén van de jongens die tegen Yahia opkijkt is Rachid (17). Toen hij in de tweede klas van het vmbo zat, gingen zijn cijfers gestaag naar beneden. Niet te spreken over zijn gedrag, dat werd van kwaad tot erger. Zijn broer bracht hem in contact met Yahia en zodoende meldde Rachid zich aan voor het coachingsproject.

‘Niet op anderen letten, maar op jezelf. Dat was het beste advies dat ik van M’hamed kreeg’, zegt Rachid. En: ‘Niet omgaan met mensen die een slechte invloed op je hebben. Na een tijdje lukte het me om mij los te maken van verkeerde vrienden. Ik deed weer mijn best op school. Waar een wil is, is een weg. Ik zie M’hamed en mijn coach niet alleen als twee voorbeelden, maar ook als mijn grote vrienden.’

VertaalslagM’hamed Yahia kwam op zijn twaalfde vanuit Marokko naar Nederland. Al vroeg besloot hij dat hij jongeren wilde helpen met het maken van keuzes in hun leven en nam een voorbeeld aan de jongerenwerkers die hem in zijn jeugd hadden begeleid. Een functie als jongerenwerker is hem dan ook op het lijf geschreven: na een mbo-opleiding Sociaal Cultureel Werk begon hij aan de hbo-studie Cultureel Maatschappelijke Vorming.

Nu draait zijn éigen coachingsproject op succesvolle wijze al vijf jaar mee in de Helmondse samenleving. Yahia werd geïnspireerd door een soortgelijk maatjesproject in Engeland en maakte een vertaalslag naar Helmond. Hier richt het coachingsproject van Stichting Welzijn Helmond (SWH) zich op risico-jongeren.
Yahia: ‘Als jongerenwerker hoorde ik op straat dat veel jongeren in de leeftijd van dertien tot achttien een voorbeeld missen. Ze hebben een leeftijd bereikt waarop ze de ene keuze na de andere moeten maken, maar kunnen hun weg daarin maar moeilijk vinden. Ze willen zich aan iemand op kunnen trekken, maar er is niemand in hun omgeving waar ze een voorbeeld aan kunnen nemen. Het coachingsproject in Helmond moet daar een antwoord op bieden.’

Een uitgebreid interview met M’hammed Yahia is ook te vinden op

Kleurrijk Welzijn

:

‘Het belangrijkste is communicatie, respect, luisteren, doorvragen’

Links:

Presentatie-bijeenkomst Kleurrijk Welzijn op 23 november in Utrecht.

,

Kleurrijk Welzijn

,

Website ‘Kleurrijk welzijn’ brengt welzijnswerkers in beeld

(25 oktober 2006);

Kleurrijk Welzijn: Anita Schwab in beeld

(2 november 2006) en

Kleurrijk Welzijn: Esma Salama in beeld

(9 november 2006);

Kleurrijk Welzijn: Ed de Meyer in beeld

(16 november 2006),

Kleurrijk Welzijn: Edwin Spitters in beeld

(21 november 2006)

Het gehele artikel is te lezen in Zorg + Welzijn Magazine 5, mei 2007. Drie maanden na publicatie wordt het op de website geplaatst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.