Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Code voor bestuur en toezicht zorgorganisaties

Extravagante salarissen van bestuurders en onverantwoordelijk toezicht op zorgorganisaties moeten tot het verleden behoren. Brancheorganisaties in de zorg ActiZ, GGZ Nederland, NVZ en VGN hebben zich verbonden aan een vernieuwde Zorgbrede Governancecode.
Code voor bestuur en toezicht zorgorganisaties

Door Carolien Stam – De positie van de raad van toezicht is duidelijker. In haar rol als werkgever voor het bestuur, stelt de raad ook ‘een maatschappelijke passende beloning’ vast. De nieuwe code kent ook een klokkenluidersregeling, die regelt dat werknemers ernstige misstanden op een veilige manier kunnen melden.

Lidmaatschapseis
De Zorgbrede Governancecode 2010 wordt op 1 januari van kracht en vervangt de bestaande code die uit 2006 stamt. De nieuwe code geldt als lidmaatschapseis voor de leden van brancheorganisaties ActiZ (verpleging en verzorging), GGZ Nederland, NVZ (vereniging van ziekenhuizen) en VGN (gehandicaptenzorg). Zij hebben zich verbonden aan de nieuwe Governancecode.

Waarborg
De nieuwe code regelt ook dat verbonden rechtspersonen, zoals dochter-bv’s, onder de code vallen. Verder worden aan de raden van bestuur en toezicht meer deskundigheidseisen gesteld. Ten minste één lid van de raad van toezicht moet voor de zorgorganisatie relevante kennis en ervaring in de zorg hebben.
Het aantal bestuurlijke en/of toezichthoudende functies van de leden van de raad van toezicht wordt in de code beperkt – hoewel niet per se in aantal – als waarborg voor een goede taakvervulling van het raadslid.

Vreemd kapitaal
De Governancecode maakt verder de introductie van risicodragend kapitaal ‘binnen de grenzen van de zorgorganisatie als maatschappelijke onderneming’ mogelijk. ‘Vreemd kapitaal en winstuitkeringen kunnen op basis van deze code als middel worden gebruikt.’ De brancheorganisaties zijn van mening dat ze een volwaardig alternatief hebben neergezet voor de voorgenomen wetgeving voor de rechtsvorm van de maatschappelijke onderneming.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Vincent Jannink

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.