Deze aanbevelingen presenteerde de Commissie Financiering Jeugdzorg (CFJ), onder leiding van SER-kroonlid Robin Linschoten, vandaag aan minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) en gedeputeerde Haak-Griffioen (Inter Provinciaal Overleg).
Moeilijk voorspelbaar
Volgens het Sociaal en Cultureel Plan Bureau is het niet mogelijk de ontwikkeling van de vraag naar provinciale jeugdzorg inhoudelijk goed te voorspellen. De enige methode is het doortrekken van de lijn uit het verleden. De maatstaven van het SCP moeten daarbij als uitgangspunt gelden voor de verdeling naar de provincies, waarbij ‘kritisch gekeken moet worden naar de indexatie van de verrekenprijzen’.
De CFJ is tegen een open einde financiering, want het vindt dat de hoogte van het macrobudget voor de provinciale jeugdzorg door de politiek moet worden bepaald. Vanaf 2010 krijgen die provincies een budget waarmee ze beter uit de voeten moeten kunnen.
Harde afspraken
Verder adviseert Linschoten dat Rouvoet en de provincies harde afspraken te maken met de gemeenten. Die moeten met goede hulpverlening voorkomen dat jongeren in de jeugdzorg terechtkomen. De nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin moeten hierover vanaf 2012 in de gemeenten de regie voeren.
De commissie pleit voor een betere afstemming van de verschillende vormen van specialistische zorg, zoals provinciale jeugdzorg, jeugd-GGZ en jeugd-LVG. Het Bureau Jeugdzorg is de instantie de integraliteit van de verleende zorg op provinciaal niveau moet bewaken.
Doeltreffendheid
De commissie is voorstander van meer prikkels om de doeltreffendheid en doelmatigheid van de jeugdzorg te verhogen. Als een zorgaanbieder geen inzicht kan bieden in de geleverde prestaties en bereikte effecten, moet dit gevolgen hebben voor de inkooprelatie, stelt de CFJ.
De belemmeringen die rond het delen van informatie tussen casemanagers bestaan, moet snel worden opgeruimd. Hiervoor zijn wettelijke maatregelen nodig die privacy van cliënten niet aantasten, maar wel effectieve zorg mogelijk maken.
Discussie ramingen
De werkgevers in de jeugdzorg, verenigd in de MOgroep, bestrijden de raming van Linschoten dat in 2010 bijna 900 miljoen euro omgaat in de jeugdzorg. Volgens de MOgroep komen er meer jongeren in een instelling terecht, terwijl de commissie juist uitgaat van een daling. Onder meer door grotere aandacht voor kindermishandeling zullen meer jongeren in een instelling worden geplaatst.
Links: Ministerie voor Jeugd en Gezin, Commissie Linschoten adviseert over financiering jeugdzorg en Het eerste Advies van de Commissie Financiering Jeugdzorg
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Ministerie voor Jeugd en Gezin/ANP/Foto: IPO