De Besturenraad, waarbij 540 besturen van christelijke scholen zijn aangesloten, wil scholen stimuleren om ouders een verklaring te laten tekenen. Daarin wordt vastgelegd dat de school zich inspant om ouders te betrekken bij het schoolleven en dat ouders interesse tonen in het schoolleven van hun kinderen. Wout Neutel, adviseur Besturenraad: ‘De betrokkenheid van ouders gaat steeds moeizamer. Een contract legt wederzijdse rechten en plichten vast. Maar een wettelijke verplichting en sancties zijn niet de manier om ouders te betrekken.’
Leerkansen
Ouders ondertekenen een verklaring waarin bijvoorbeeld hun inzet ten aanzien van ontbijt, het tegengaan van spijbelen en een rustige leeromgeving zijn opgenomen. De betrokkenheid van ouders blijkt essentieel te zijn voor de leerkansen van kinderen. In België heeft het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming dit schooljaar om die reden de zogenoemde ‘engagementsverklaring’ verplicht gesteld. In Nederland heeft demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) ook gepleit voor een dergelijk ‘oudercontract’.
Garantie
Volgens de Besturenraad is een oudercontract niet dé garantie voor betrokken ouders. Neutel: ‘Er zijn ook scholen die andere succesvolle manieren hebben om ouders aan zich te binden.’ De Besturenraad wil daarom het contract als optie introduceren en niet verplicht stellen. ‘Scholen waar de problemen met ouders sterker zijn, zullen eerder aan een contract denken.’
Papiertjes
Uit een enquête van de Besturenraad onder haar leden blijkt dat schoolleiders niet voelen voor een verplichting van het oudercontract. Neutel: ‘Dat wordt een papieren tijger. Je hebt een ordner vol papiertjes zonder dat je de afspraken kunt afdwingen. Het moet niet een juridisch steekspel worden.’
Afrekenen
Het doel van het oudercontract is het vastleggen van wederzijdse rechten en plichten. Dus ook plichten van ouders? ‘Uit een enquête die wij onder de leden hebben gehouden blijkt dat de betrokkenheid van ouders afneemt,’ zegt Wout Neutel. ‘Meedoen aan schoolactiviteiten gaat steeds moeizamer. Voor een deel is dat te wijten aan gebrek aan binding van ouders met de school. Een andere oorzaak is het consumentengedrag: ouders rekenen de school af op hun prestaties zonder zelf een inbreng te hebben.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn ook op Twitter
Bron: foto: Stock.xchng
De ouderraad heeft ook veel belang bij meewerkende ouders. Snap ik best, maar als je als bereidwillege ouder de ervaring met een school opdoet dat wat je ook doet het nooit voldoende is en dat de school het allemaal het beste weet. Je vervolgens probeert oplossingen te vinden, waardoor je vervolgens als een boze ouder wordt gezien. Je later bij andere ouders, zonder dat je daar naar gevraagd hebt, soortgelijke ervaringen hoort, is het toch niet raar dat bereidheid van ouders minder gaat worden.
Mooie woorden van welwillende ouders hierboven, maar in praktijk blijkt het bijzonder moeizaam te zijn ouders te betrekken bij hun schoolgaande kinderen.
Binnenkort gaat mijn zoon naar school. Werk en prive goed kunnen combineren vraagt om flexibilteit. Daarom ga ik minder werken, van 32 naar 27 uur. Dat is mijn eigen keuze. Ik wil graag betrokken zijn bij zijn school. En natuurlijk zorg ik voor het ontbijt en dat hij op tijd op school is. Maar met het mes op de keel, dan krijg je vooral verzet van deze welwillende ouder. Want zo’n contract heb ik echt niet nodig. We hebben het hier volgens mij om een kleine groep ouders die mogelijk meer baat zouden hebben bij goede voorlichting.
Dit artikel geeft de indruk dat het allemaal aan de ouders ligt. Tja.. ik hoorde voor een poosje terug een juf op de radio die het had over het aanbieden van een zoveel mogelijk woorden aan kinderen met ouders van buitenlandse komaf. Net of je in de winkel staat. Je kan het aannemen, Doe je dat niet dan ligt het niet aan de juf. Zou het niet beter zijn om een beter samenspel te creeeren tussen school en ouders met wederzijds respect en daarbij meer aandacht schenken aan regelmaat en sociale vaardigheden.