Met sociaal werk locaties worden bedoeld alle dorps- en buurthuizen, jongerenlocaties, jongerencentra, wijkcentra, dagbestedingslocaties en vergelijkbare locaties. Net als bibliotheken hebben zij een cruciale sociale functie, vindt ook het ministerie, zeker voor specifieke kwetsbare groepen. Daarom mogen zij openblijven voor 17.00, ook voor individuele ondersteuning zoals maatschappelijk werk.
Vermindert activiteit sociaal isolement?
De nieuwe Handreiking dorps- en buurthuizen en sociaal werk n.a.v. persconferentie 26 november 2021 – Avondlockdown benadrukt wel alle activiteiten zoveel mogelijk vóór 17.00 te laten plaatsvinden. ‘Activiteiten die een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen of het opsporen van sociaal isolement dienen – zoveel als mogelijk – gecontinueerd te worden. Soms is dit lastig precies te bepalen; pleeg hierover dan ook overleg met de gemeente’, aldus de handreiking.
Sport en bewegen
Sportlocaties zijn wel na 17.00 gesloten. Probeer daarop in te spelen met beweegactiviteiten overdag en wees alert op de impact van gesloten sportlocaties, is het advies. Afwijken van de groepsgrootte van maximaal 4 deelnemers mag als je dat kunt beargumenteren. Dit moet iedere keer opnieuw worden beoordeeld, in overleg met de beheerder, gemeente en/of toezichthouder.
Coronatoegangsbewijs en mondkapjes
Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht in dorps- en buurthuizen. Er vindt namelijk besloten en georganiseerde dagbesteding plaats voor kwetsbare groepen. Het bestuur van een buurthuis mag iemand zonder coronatoegangsbewijs dan ook niet weigeren voor activiteiten. Zogenoemde CTB-plicht is er wel als gebruikt wordt gemaakt van horeca, en als er een evenement of culturele voorstelling is in het buurthuis. Mondkapjes zijn in dorps- en buurthuizen wél verplicht, sinds 6 november, omdat deze ook toegankelijk zijn voor het brede publiek.