De corporaties regelen naast de huisvesting ook werkervaringsplaatsen in het eigen bedrijf of bij relaties, zo nodig in combinatie met een scholingstraject. Na een periode van maximaal twee jaar moet de jongere weer in staat zijn om zelfstandig te wonen en op eigen kracht een baan te vinden.
GODR
zal een landelijk steunpunt opzetten om de corporaties te helpen bij het vinden van geschikte lokale partners. Acht corporaties uit onder meer Zwolle, Zaanstad, Arnhem, Almere en Mijdrecht hebben inmiddels woningen beschikbaar gesteld voor zes tot acht jongeren. Nederland telt volgens schattingen van de Rekenkamer zo’n 5000 zwerfjongeren.
Bram Koppenaal, van de
Federatie Opvang
, vertelt dat het om kansrijke jongeren zonder verslavingsproblemen gaat, die moeten uitstromen uit de maatschappelijke opvang. De financiering en de hulpverlening van de trajecten moet nog geregeld worden.
‘Voor de begeleiding vragen we de lokale maatschappelijke opvang of de jeugdhulpverlening. Als de hulpverlening voor de corporaties onbereikbaar blijkt kunnen wij vanuit de Federatie Opvang daarbij bemiddelen. Ook met de gemeenten moeten we afspraken maken, want veel van deze jongeren hebben een uitkering.’
Het GODR is een samenwerkingsverband van Aedes (vereniging van wooncorporaties), Federatie Opvang en SEV (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting).
Stichting Zwerfjongeren Nederland
heeft zich bij het project aangesloten.
Meer informatie :
‘GODR start nieuw initiatief: Corporaties bieden zwerfjongeren werkervaring’