Verzekeraars zijn ‘verbaasd en teleurgesteld’ over de keuzes van de partijen, zegt Pieter Hasekamp, directeur van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland, zo meldde het Financieel Dagblad. Verzekeraars pleiten voor het onderbrengen van de AWBZ bij de Zorgverzekeringswet. Zij stellen dat ze de langdurige zorg als een concurrerende verzekering kunnen aanbieden, zoals nu de basispolis voor ziektekosten.
Stelselwijziging
De discussie over stelselwijziging voor de AWBZ loopt al jaren en is bij de aanstaande kamerverkiezingen weer actueel. Er gaat jaarlijks ruim € 22 miljard om in de AWBZ en werknemers betalen daarvoor gemiddeld € 300 premie per maand. Bij ongewijzigd beleid stijgen de kosten tot 2025 met 25 procent. Door de financiële crisis en de noodzakelijke bezuinigen op de collectieve uitgaven willen veel partijen nu verdergaan en een stelselwijziging doorvoeren.
Invloed
Hasekamp beschuldigt het CPB ervan invloed te hebben uitgeoefend op de keuzes van de politieke partijen. Het CPB gaat er van uit dat het onderbrengen van de AWBZ bij de Zorgverzekeringswet niet leidt tot efficiencywinst, vindt Hasekamp. Daardoor kunnen partijen bij de keuze voor de Zorgverzekeringswet nauwelijks extra bezuinigingen inboeken.
Verkiezingsprogramma’s
Met name het CDA en D66 lieten zich volgens Hasekamp door het CPB leiden om keuzes te maken die niet overeenkomen met hun oorspronkelijke verkiezingsprogramma. ‘Zij laten zich door een foute inhoudelijke redenering van het CPB verleiden verzekerde zorg te verkwanselen’, meent de ZN-directeur.
Geen voordelen
Paul Besseling, zorgdeskundige bij het CPB, bevestigt dat het planbureau in een overheveling van de AWBZ naar de zorgverzekeringswet geen efficiencyvoordelen kan ontdekken. ‘Langdurige zorg past niet binnen de systematiek van de Zorgverzekeringswet. Als je die zorg daarnaartoe overhevelt, gaat dat eerder gepaard met meer kosten.’
Maar de beschuldiging dat het CPB politiek heeft bedreven wijst hij van de hand. ‘Het gaat niet om onze opvattingen maar om onze analyse. Ik denk niet dat onze beoordeling van de opties van invloed is geweest op de keuzes van de partijen’, aldus Besseling in het FD.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: het Financieel Dagblad