De ondernemingsraad zegde het vertrouwen in bestuurder Wiel Janssen op wegens de financiële toestand van de organisatie en de onlangs ingevoerde vacaturestop. Het personeel vindt dat de werkdruk hoog is en ervaart een slechte werksfeer, zo meldt het NRC Handelsblad.
Rekenkamer
Bij het Amsterdamse Bureau Jeugdzorg kwamen al eerder problemen aan het licht. De Rekenkamer Amsterdam stelde begin dit jaar dat de organisatie in 2005 en 2006 circa 2 miljoen euro, bedoeld voor jeugdhulp, had opgepot. Ook ontstond ophef over de honderdduizenden euro’s aan afkoopsommen die het bureau de afgelopen jaren heeft uitgekeerd aan vertrekkende (interim-)managers.
Eigen leven
Een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg Amsterdam zegt in de krant dat het bericht over het opgepotte geld ‘een heel eigen leven is gaan leiden’. De organisatie heeft beroep aangetekend tegen die constatering van de Rekenkamer. ‘We hebben 1,3 miljoen euro in reserve en volgens onze financiers zou die buffer 3,75 miljoen moeten zijn voor een gezonde bedrijfsvoering.’
Overdreven
Ook de ophef over de uitkeringen aan managers vindt de organisatie overdreven. Het betreft betalingen die gespreid zijn gedaan over een periode van bijna tien jaar. ‘Bij de fusie in 2004 is een bedrag aan een vertrekkende bestuurder gegeven en later nog een bedrag aan iemand anders.’
Zinvol
Naar aanleiding van de problemen met bjz in Amsterdam heeft GroenLinks Tweedekamerlid Tofuk Dibi
schriftelijke vragen gesteld aan minister Rouvoet. Hij wil weten of dergelijk problemen beperkt zijn tot het Bureau Jeugdzorg Amsterdam. Bovendien vraagt Dibi of de minister van plan is structurele middelen in te zetten om de hoge werkdruk van werknemers van bureau jeugdzorg te verminderen.