Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cursus SM in de Praktijk voor zorgprofessionals

Cliënten met minder gebruikelijke seksuele voorkeuren, durven deze vaak niet te bespreken met hun hulpverleners. Ook niet als hun probleem hiermee te maken heeft. Om zorgprofessionals handvatten te bieden om hiermee om te gaan, is er een online cursus ‘SM in de Praktijk’ ontwikkeld.

Rondom onderwerpen als bondage en sadomasochisme (SM) heersen vaak taboes. Ook zijn er veel vooroordelen over deze seksuele voorkeuren. Toch is bekend dat minstens tien procent van de bevolking doet aan SM. Uit onderzoek is echter gebleken dat SM’ers hun voorkeur vaak geheim houden voor hulpverleners.

Deskundigheidsbevordering

Psycholoog Marijke Vonk is gespecialiseerd in het onderwerp sekusuele voorkeuren en ontwikkelde een speciale cursus voor hulpverleners. ‘Als je als hulpverlener nog nooit met een SM’er te maken hebt gehad, klopt er iets niet. Overal komen cliënten met bijzondere seksuele voorkeuren. Alleen de zorgverlener weet dit nog niet of (h)erkent geen signalen. Door het volgen van deze cursus leren hulpverleners met een open houding naar hun cliënten te kijken. Onwetendheid is zo onprofessioneel, juist omdat de groep die je hiermee benadeelt groter is dan vaak in eerste instantie wordt gedacht. Het is noodzakelijk voor je deskundigheidsbevordering om meer over bijzondere seksuele voorkeuren te weten.’

Professionals

In de online cursus SM in de Praktijk worden onder meer belangrijke begrippen uit de wereld van bondage en SM toegelicht. Ook krijgen cursisten ervaringen te horen van mensen die zelf aan SM doen. ‘Bij de cursus staat de praktijk van de zorgverlener centraal: hoe pakt u het aan wanneer een SM’er zich met problemen bij u meldt? En hoe zorgt u voor een open en veilige omgeving zodat cliënten hun ervaringen makkelijker zullen delen?’ Alle lessen worden gegeven door professionals uit het werkveld.

Veilige omgeving

De bedoeling van de cursus is dat zorgprofessionals een veilige omgeving kunnen bieden waarin cliënten open en eerlijk kunnen zijn over jun seksuele voorkeuren. ‘Na het volgen van deze online cursus kunnen hulpverleners beter onderscheid maken tussen gezond en ongezond seksueel gedrag.’

Zorg + Welzijn selecteerde een aantal docu’s, reportages en series over jouw vakgebied die leuk en interessant zijn om te zien. Ook hierin worden verschillende taboes behandeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.