Het conceptadvies lekte enkele weken geleden uit. Het CVZ adviseerde om de vergoeding van de tonnen kostende medicatie voor beide ongeneeslijke ziektes niet meer op te nemen in het basispakket en voor de huidige patiënten een overgangsregeling te treffen.
Verontwaardiging
Maatschappijbrede verontwaardiging volgde, vlak voor de verkiezingen buitelden de politici over elkaar heen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Zorgverzekeraars Nederland liet CVZ weten de medicijnen te willen blijven vergoeden.
Ziekte van Pompe
In het conceptadvies staat dat in het geval van de ziekte van Pompe de behandeling alleen vergoed blijft als iemand de ‘klassieke’ variant van de ziekte heeft of als vermoed wordt dat iemand dat heeft. De klassieke vorm komt slechts in 2 procent van de gevallen voor en zonder behandeling overlijden deze patiënten meestal al in het eerste levensjaar.
Overgangsregeling
Voor de andere patiënten die nu een behandeling krijgen, moet een overgangsregeling getroffen worden. Nieuwe patiënten kunnen geen aanspraak meer maken op een vergoeding voor de medicatie.
Ziekte van Fabry
Voor de ziekte van Fabry geldt dat de vergoeding voor alle patiënten gestopt wordt, voor huidige patiënten moet een overgangsregeling getroffen worden. ‘De totale kosten bedragen 11 miljoen euro per jaar voor relatief weinig effect’, schrijft het CVZ in het conceptadvies.
Bron: ANP/ ANP Photo Lex van Lieshout
Zeg … wie zijn jullie om het recht te nemen .over leven en dood -..!!!
Ik noem dit een oorlogsmisdaad in vredestijd !
Een ergere misdaad is er niet !!!