De burgemeester beslist over oplegging en verlenging van een huisverbod als iemand zich heeft misdragen tegenover partner of kinderen. Maar omdat het vaak hulpverleners zijn die de dossiers samenstellen, weegt het woord van het slachtoffer zwaarder dan dat van de dader. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie maandag naar de Eerste Kamer heeft gestuurd.
Huisverbod
De minister vindt dat de betrokkenen meer oor moeten krijgen voor de pleger van huiselijk geweld bij de beslissing het huisverbod al of niet te verlengen. Vanaf 2009 kan de burgemeester een huisverbod van tien dagen opleggen. Dat kan hij verlengen tot hoogstens vier weken.
Rechter
De onderzoekers hebben ook gekeken of de rechter niet beter kan beslissen over verlenging van het huisverbod. Daar zitten echter te veel haken en ogen aan. Niet alleen zou dit de rechters en andere betrokkenen te veel belasten, het zou ook te veel tijd gaan kosten waar snel handelen gewenst is. Minister Opstelten voegt daar aan toe dat er dan ook een wetswijziging nodig is. Hij houdt het liever bij verbetering van de bestaande procedure.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP