Zorgverleners in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg kunnen de activiteiten niet in de lucht houden. Zorgvisie laat Diana Rijntjes, hoofd zorg van zorgorganisatie De Zorgboog in Noord-Brabant, aan het woord. Daar is 30 procent van de groep somatische cliënten de indicatie kwijtgeraakt. Op vier locaties heft de organisatie, die ouderenzorg aanbiedt in een aantal gemeenten, de dagactiviteiten op. Het gaat om activiteiten voor thuiswonende cliënten met dementie en thuiswonende ouderen met lichamelijke problemen.
Helmond
Rijntjes beweert dat niet alleen in de ouderenzorg, maar ook in de gehandicaptenzorg en de ggz veel groepsactiviteiten moeten sneuvelen. De gemeenten in de regio hebben volgens haar nog geen vervangende activiteiten georganiseerd vanuit de Wmo. De gemeente Helmond is een uitzondering met een eigen dagactivitet voor ouderen.
Logeerhuizen
Andere voorbeelden in Zorgvisie van gesneuvelde voorzieningen zijn die van een dagactiviteitencentrum in Alkmaar van GGZ Noord-Holland Noord en drie logeerhuizen bij gehandicaptenzorg Talant. ActiZ herkent de problemen, aldus woordvoerder Jaap Knoppert in het artikel. Er zijn volgens hem nog geen exacte cijfers, maar veel leden geven aan dat er inderdaad problemen zijn.
Indicatie
Omdat de overgangsregeling voor de pakketmaatregel nog een aantal maanden duurt, hebben nog niet alle V&V-instellingen helder hoeveel klanten hun indicatie voor de dagactiviteit zullen verliezen, aldus Zorgvisie.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Als oud manager in de hulpverlening verbaasd mij dit niet helemaal.
Wij van ABC Care kunnen heel gemakkelijk tegen de huidige tarieven een waardevolle en zinvolle outdoor dagbesteding aanbieden aan jeugdigen en volwassenen. Bij meervraag zijn meerdere locaties een optie. Wij kunnen het snel, betaalbaar en persoonlijk in groepen van maximaal 4 personen.
Merkwaardig eigenlijk. De instellingen in de regio reageren protectionistisch op ons aanbod. Is het wachten op hun omvallen t.a.v. Dagbesteding / Groepsbegeleiding?
Adri-Jan van der Velden van ABC Care
Laten we niet vergeten dat dit een bezuinigingsmaatregel is. Gemeenten hebben wel het kader, de Wmo, maar nauwelijks middelen gekregen om activiteiten voor deze doelgroepen op te zetten. In ons gemeente krijgen we als compensatiebudget ongeveer 10% van wat er voor onze tot nu toe begeleide inwoners wegvalt. Daarmee is het in ieder geval niet mogelijk 1-op-1 vervangende activiteiten te regelen, zoals veel zorginstellingen verwachten.
Wanneer komen dagactiviteiten op een zorgboerderij in beeld?
Beter en minder kostbaar.
In Twente gaan 4 grote gemeenten Hengelo, Oldenzaal, Almelo en Enschede gezamenlijk onderzoeken of er een bovenlokale cultuurspecifieke dagopvang voorziening t.b.v. allochtone ouderen kan komen. Een goed voorbeeld voor de rest van Nederland.
Als zorgadviseur en clientondersteuner zie ik inderdaad dat de dagactiviteit (begeleiding groep) minimaal nog ingezet kan en gaat worden. De onmogelijke regel van 18 dagdelen opgeteld bij indiceren maakt nu alleen nog maar tijdelijk verblijf klasse 1 in combinatie met een klasse 1 begeleiding groep mogelijk. Deze regel doet ook weinig goeds.
Verder doet de gemeente Emmen in casus ook veel te weinig om de hiaten op te pakken. Leggen alles bij MEE neer! Lekker makkelijk, terwijl de client de weg allang kwijt is in de AWBZ en WMO! Maar dat is wat deze regering blijkbaar wilde!
Harm Nieman