Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dagboek: Pieter Hagemeijer, Preventie Team Nijmegen

Pieter Hagemeijer, 32 jaar, is docent aan het ROC Nijmegen en begeleidt jongeren in het project toezichthouders Preventie Team Nijmegen. De jongens komen regelmatig met justitie in aanraking. Het project is onderdeel van de aka-opleiding (arbeidsgekwalificeerde assistenten) van het Regionaal Opleidingen Centrum. De opzet is om deze jongeren uit het criminele circuit te halen, ze een voorbeeldfunctie te geven en hen een aka-diploma mee te geven, waarmee ze werk of een opleiding kunnen doen.

Donderdag
Pop-gesprekken, het persoonlijk ontwikkelingsplan. We kijken met de leerling of de doelstellingen van de afgelopen twee maanden zijn gehaald. Bijvoorbeeld: Pascal. Hij kon niet ophouden met schelden. Afspraak: niet meer schelden. Pascal zegt toe zeventig procent te halen. Uitkomst twee maanden later: het kan! Zelf is hij ook trots. Nieuwe persoonlijke doelen worden in een soort contract vastgelegd. Het is leuk te zien dat de jongens steeds meer inzicht in hun eigen gedrag krijgen en beseffen dat ze dat gedrag kunnen sturen. Ze worden eigen baas in plaats van meeloper. Daar doe je het voor.

Vrijdag
De meeste jongens zitten in gedachten al in de disco. En dat is te merken. Maar er moet gewerkt worden aan de stageverslagen. Dus is een duidelijke peptalk, of beter: stevig taalgebruik is nodig. Dat is enige wat dan nog doordringt, dus het wordt algauw: ‘En nou gvd aan het werk!’ Even de puntjes letterlijk en figuurlijk op de i zetten. Vanmiddag sporten! Onder leiding van achtvoudig wereldkampioen kickboksen Perry Ubeda zijn we lekker bezig met ons lichaam. Er wordt gestoeid, aan de conditie gewerkt en de jongens tasten elkaars grenzen en hun eigen grens af. Belangrijk is dat die grens wordt gerespecteerd. Ik merk steeds dat het voor veel jongens erg moeilijk is om hun eigen grenzen aan te geven en de grenzen van anderen te respecteren zonder het gevoel te hebben een ‘sukkel’ of ‘softie’ te zijn.

Dinsdag
Stagedag. Voor de jongens altijd een spannende dag omdat ze dan toezicht gaan houden op locatie, in het winkelcentrum of als begeleider op de bus. In uniform de straat op om je leeftijdsgenoten en andere bezoekers aan te spreken op hun gedrag is ook niet niks. De hele dag zijn alle ogen op je gericht en veel jongeren hebben commentaar: ‘Sukkel verrader, overloper, nepper’. Ga daar maar eens goed mee om. Ook voor mij altijd een spannende dag, ik moet mijn controle loslaten en kan zelf niet inspringen als er iets niet goed gaat. Ben altijd weer blij als de dag goed verlopen is!

Donderdag
Vergadering met de werkgroep. Die bestaat uit mensen die direct bij het project betrokken zijn: school, politie, maatschappelijk werk en iemand van vrijwilligerswerk. Altijd een interessante bijeenkomst, omdat iedereen zijn zienswijze en kennis over een onderwerp of over een jongere op tafel legt. Je ziet heel duidelijk binnen de groep een verschil in visie over hoe je de jongens en het project kunt benaderen. De politie en ook ikzelf zien meer in structuur en discipline, terwijl de school en het maatschappelijk werk een meer vrijere, socialere koers varen. Ik merk dat deze combinatie erg goed werkt, omdat je elkaar aanvult, ruimte geven om anders te bekijken.’s Avonds weer toezicht houden, altijd leuk om daar bij te zijn. De jongens zorgen ervoor dat de huisregels van het winkelcentrum door iedereen nageleefd worden en geven het winkelend publiek relevante informatie. Ze doen dat vol overtuiging: ‘We kunnen het’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.