Door Alexandra Sweers – In 2006 heeft het Rijk samen met de vier grote steden (Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam) een Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang opgezet. De doelstelling voor Rotterdam is om voor 2010 2900 daklozen te voorzien van een zorgplan. Zestig procent daarvan moet onderdak, zorg en inkomen krijgen.
Met de campagne wil de gemeente haar daklozenbeleid bekendheid geven en informatie geven over onder andere hoe men dakloosheid voorkomt. Woordvoerster Ilknur Dibekoglu licht toe: ‘In twee jaar hebben we nu veel bereikt. Met de campagne willen we de Rotterdammers en de professionals de resultaten presenteren.’
Verbluffend
De resultaten tot nu toe van het plan van aanpak zijn ‘verbluffend’, laat de gemeente Rotterdam weten. Na twee jaar zijn er bijna geen buitenslapers meer en 2100 van de 2900 dak- en thuislozen in de stad hebben inmiddels een persoonlijk begeleidingsplan waarbij ze de nodige zorg en hulp krijgen. Hierdoor kunnen ze uiteindelijk weer in meer of mindere mate zelfstandig leven. Zo’n 900 mensen van de 2100 hebben al drie maanden of langer in een stabiele leefsituatie.
Verandering
Een van de belangrijkste veranderingen in de aanpak is de manier waarop de daklozen worden opgevangen. Eerder gebeurde dit in grote opvangcentra. De benadering is nu meer persoonsgericht, intensiever en de opvang is minder massaal. Rotterdam zal voor nog 400 woningen zorgen en 26 voorzieningen zijn inmiddels aangekondigd of operationeel. De (deel)gemeente gaat hiervoor in gesprek met omwonenden over de voorwaarden waaronder de voorziening in de buurt kan komen.
Verschillende deelgemeenten hebben al een of meerdere woonvoorzieningen gefaciliteerd en valt niet altijd goed bij omwonenden. Dibekoglu: ‘Iedereen vindt het natuurlijk een goed initiatief, maar wil het liever niet in de achtertuin. Met deze campagne zien ze de goede resultaten van het beleid en waar we in de toekomst heen willen.’
Zorgcontract
Een duidelijke succesfactor is het daklozenloket. ‘Daklozen in Rotterdam kunnen zich melden aan het loket ‘Centraal Onthaal’. Van daaruit wordt alle begeleiding en opvang geregeld. Van ieder die zich daar meldt, wordt er gekeken naar wat precies het probleem is en wat men nodig heeft’, aldus de woordvoerster.
Daarna komt er een zorgcontract waarin staat welke steun en zorg men krijgt en wie die steun verleent. Maar voor wat hoort wat, stelt de gemeente op de campagnesite. In het contract staan ook de afspraken die de dakloze moet nakomen en wat er verder van hem of haar verwacht wordt.
Verhalen
Inmiddels sieren de gezichten van Harold en de ex-daklozen Kwaku, Peter, Barry en John de posters in de bus- en tramhaltes van Rotterdam. Hun verhalen zijn te lezen op de website van de campagne. Harold: ‘Van de problemen die ik had, zijn de meesten opgelost. Ik heb nu alles op een rijtje en meer rust in mijn hoofd. Ik kijk nu alleen nog maar vooruit en wat er in het verleden is gebeurd, wil ik zo ver mogelijk achter me laten.’