Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Daklozenopvang heeft moeite met financiële problemen

De doorstroming van mensen in de daklozenopvang loopt vast doordat mensen erg lang wachten op uitkeringsprocedures bij gemeenten en bij instellingen. Dat blijkt uit een rapport van het Leger des Heils. Professionals in de opvang zeggen de kennis te missen om de schulden van cliënten op te lossen.
foto AdobeStock

Van de mensen in de daklozenopvang van het Leger des Heils kan 41% de opvang niet verlaten omdat er financiële problemen zijn. Dat heeft veelal te maken met het regelen van een uitkering. Een stabiel inkomen is noodzaak om uit te stromen naar een zelfstandige woonplek. Daar zijn identiteitspapieren en een bankrekening voor nodig en die hebben de meesten niet. Na de aanvraag kan het nog 10 weken duren voor de uitkering er is. In de tussentijd lopen de schulden steeds hoger op.

Financiële kennis

Dat staat in het rapport van het Leger des Heils: “Doorstroom opvang belemmerd door financiële knelpunten”. In 10% van de gevallen gaven begeleiders aan dat zij de ­financiële kennis missen om het de problemen van de cliënten te verhelpen. Schuldensituaties en het oplossen er van wordt steeds meer specialistenwerk. Een oplossing zou kunnen zijn om te werken met een aparte afdeling, waaraan de financiële trajecten van cliënten worden overgedragen.

Dakloze jongeren

Vooral dakloze jongeren dreigen tussen wal en schip te vallen. Dat is een relatief grote groep: iedere nacht brengen zo’n 9000 jongeren de nacht door op straat. De overheid gaat er vanuit dat ze geen volledige uitkering of huursubsidie hoeven te ontvangen, omdat hun ouders ook financieel kunnen bijdragen. Maar als ouders dat niet doen, komen zij structureel honderden euro’s per maand tekort, zelfs als zij gebruik maken van alle regelingen, aldus het rapport.

Schuldhulpverlening

Andere hindernissen bij de uitstroom uit de daklozenopvang zijn het gebrek aan goedkope sociale huurwoningen en problemen met de schuldhulpverlening. 38 Procent van de cliënten heeft niet eens schuldhulpverlening. Het Leger des Heils noemt ook een paar positieve uitzonderingen: de gemeente Almere zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen in de opvang sneller een uitkering kunnen krijgen. In Rotterdam en Maastricht werken allerlei betrokken instanties goed samen.

Lees hier het rapport “Doorstroom opvang belemmerd door financiële knelpunten”>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.