Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Daling armoede in 2017 afhankelijk van overheid

De armoede daalt licht sinds 2015, blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Maatregelen van het kabinet zijn doorslaggevend om ervoor te zorgen dat het aantal mensen in armoede niet meer boven de 1 miljoen komt.

Kerken hebben in 2015 meer dan 36 miljoen euro aan hulp bijgedragen voor mensen die in armoede leven. Dat blijkt uit het Armoedeonderzoek 2016 van Kerk in Actie. Daar komt nog meer dan 1,25 miljoen uren, dat is 38,8 miljoen euro, aan vrijwilligerswerk van de kerken bij. Uit cijfers van het SCP blijkt dat in 2014 ruim 1.2 miljoen mensen in armoede leefden. Dit cijfer kan omlaag, aldus het SCP, als het kabinet de koopkracht van ‘juist deze groep mensen verbetert’.

Armoede in kaart

Dat staat in “Armoede in kaart 2016”, een digitale publicatie waarin per hoofdstuk onderzoeksvragen over armoede worden beantwoord. Volgens de SCP-onderzoekers is het armoedepercentage tussen 2014 en 2016 iets gedaald onder invloed van de aantrekkende economie: van 7,6% van de bevolking naar 7,0%. De ramingen voor 2017 wijzen op een lichte stijging van het aantal mensen dat in armoede leeft naar 7,1% van de Nederlanders.

Kinderen moeten betrokken worden bij het beleid van gemeenten om hun armoede tegen te gaan. Twee kinderrechtenorganisaties doen vier aanbevelingen. In minder dan 5% van de gemeenten kunnen kinderen meepraten. Lees meer>>

Noodklok

De kerken luidden ook de noodklok voor de mensen die in armoede leven. Het totaal aantal hulpvragen bij de kerken is gestegen van zo’n 40.000 in 2012 naar 50.000 in 2015. De kerken geven bijvoorbeeld broodnood en noodhulp om te voorkomen dat mensen uit hun huis worden gezet of van nutsvoorzieningen worden afgesloten. ‘Kerken bieden hulp omdat de overheid niet voldoende garanties biedt op het voorkomen van armoede’, aldus Kerk in Actie. ‘Kerken hebben een steeds grotere bijdrage aan een groeiend maatschappelijk probleem.’

Uitkeringsontvangers

De stijging van de mensen die in armoede leven zou zich ook volgens het SCP, vooral voordoen bij uitkeringsontvangers. Bij de alleenstaanden onder hen zou de armoede met 2 procentpunten groeien, bij de uitkeringsontvangers met kinderen met bijna 1 procentpunt. Ook bij de gepensioneerde paren zou de armoede licht toenemen, met 0,1 procentpunt.

Koopkracht

In Armoede in Kaart 2016 nemen de onderzoekers de stelling in dat vooral overheidsmaatregelen ervoor kunnen zorgen de armoede ingeperkt wordt: ‘Een extra koopkrachtverbetering van 0,25% voor alle Nederlanders zou  ertoe leiden dat het armoedepercentage in 2017 niet oploopt, maar gelijk blijft aan het verwachte percentage in 2016 (7,0%). Als de koopkracht door de voorgenomen maatregelen van de overheid met 1% stijgt, daalt het aandeel armen in de bevolking volgend jaar naar verwachting tot 6,8%.’

Lees de volledige publicatie: “Armoede in Kaart 2016” van het SCP>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.