Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De belangrijkste lessen voor feitenonderzoek in de jeugdzorg: ‘Zorg voor een gezinsbrede blik’

Het feitenonderzoek voor gedwongen uithuisplaatsingen van kinderen is niet altijd zorgvuldig onderbouwd, concludeerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Hoe kan het feitenonderzoek verbeterd worden? ‘Zorg voor een gezinsbrede blik’, benadrukt Agnes Derksen van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).
Kind kijkt uit raam
Professionals maken in hun rapporten niet altijd onderscheid tussen feiten en meningen, weet Agnes Derksen van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Het moeilijk kunnen scheiden daarvan is een hardnekkig probleem. Hoe graag je ook wilt zeggen dat het niet zo is: de eigen overtuigingen van professionals spelen altijd een rol. ’foto AdobeStock

In geen van de 45 gedwongen uithuisplaatsingen die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd recentelijk beoordeelde was het werk van instanties volledig op orde. Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming of gecertificeerde jeugdzorginstellingen hadden in elke zaak een of meerdere steken laten vallen. Dat concludeert de inspectie in het vorige maand verschenen rapport ‘Kwaliteit van feitenonderzoek rond de aanvraag van machtigingen voor uithuisplaatsingen’.

Een van de veelvoorkomende missers was

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.