Van Caem: ‘Er zijn twee zaken die buurtregie succesvol maken. Aan de ene kant heeft de buurtbewoner behoefte aan een benaderbare, betrokken politie in zijn buurt. Aan de andere kant heeft de buurt baat bij bewoners die betrokken zijn bij het politiewerk: als zij informatie of oplossingen aandragen voor problemen in de buurt, kan de politie haar werk beter doen. Beide succesfactoren staan onder druk.’
Kleinschalig
De buurtregisseur heeft een te uitgebreid takenpakket waardoor zijn fysieke aanwezigheid in de buurt afneemt. Van Caem pleit daarom voor een lichtere vorm van buurtregie: ‘Buurtregie met mate’. Dit houdt in dat de politie in kleinschalige samenwerkingsverbanden samenwerkt met een beperkt aantal betrokken, actieve buurtbewoners en lokale professionals. Laagdrempelige aanwezigheid van de buurtregisseur en rechtvaardige en eerlijke bejegening van burgers zijn daarbij belangrijk.
Samenwerken
Van Caem onderzocht binnen de politie Amsterdam-Amstelland het effect van buurtregie. Ruim 200 buurtregisseurs – de Amsterdamse wijkagenten – zijn ieder verantwoordelijk voor het bevorderen van de veiligheid en leefbaarheid van ‘hun’ buurt. Door met lokale partners en burgers samen te werken, pakken zij buurtproblemen aan.
Amsterdam-Amstelland
Barbara van Caem werkt als beleidsadviseur bij de politie Amsterdam-Amstelland en heeft ruime executieve politie-ervaring. Haar onderzoek is voortgekomen uit een detachering bij de leerstoel Veiligheid en Burgerschap aan de VU. Deze leerstoel is een samenwerkingsverband tussen de VU, politie Amsterdam-Amstelland en de gemeente Amsterdam.
Op Youtube legt Barbara van Caem haar onderzoek uit >>
Bron: ANP Photo, Evert Elsinga