De zorgkosten nemen af als de dorpsondersteuner actief is in het dorp. Dat blijkt uit onderzoek van de Aletta Jacobs School of Public Health. Ouderen wonen langer thuis, hebben meer sociale activiteiten, betere informele zorg en minder huisartsbezoeken. Leefbaarheid is de taak van de gemeente en dat kost de overheid geld.
Dorpsondersteuner Marian Beltman is de spil in het Oost-Groningse dorpen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen. Ze signaleert en koppelt kwetsbare ouderen aan vrijwilligers die allerhande hand- en spandiensten verrichten: een klusje in huis of tuin, een spelletje of een wandeling. Als het nodig is, verwijst ze door naar professionele hulp. Beltman is de spin in het web van het project ‘Wedde dat ’t Lukt’ waarbij inwoners van Wedde, Veelerveen en Vriescheloo elkaar helpen om zo lang
Leefbaarheid is de taak van de gemeente en dat kost de overheid geld………….
tenzij het als een verdienmodel word gezien dat door een vroegtijdige interventie een besparing word bewerkstelligd.
stel , een persoon heeft een veelvoud aan indicaties nodig om tot een bepaald doel te komen, hier meer dan een jaar mee bezig, heeft meerdere hulp verleners “Nodig”,
kost al snel 150.000, dan ben je er nog niet, heb je allen nog maar papier verzameld.
luister eens goed naar deze personen, bied eerst hulp aan zonder eerst al die indicaties te verzamelen alvorens te handelen, bied eerst de hulp en ga dan pas met papier aan de gang, een omgekeerde wereld, uit ervaring weet ik dat het “WERKT”
Beste Carolien,
Als het minder kost voor senioren, gehandicapten, chronisch zieken en zieken om thuis te blijven in plaats van gedwongen te wonen in een verpleeghuis, waarom maakt het Nederlandse bestuursbeleid het dan zo onbetaalbaar om in aanmerking te komen voor Wlz-PGB-ondersteuning, vooral wanneer ze een geldige 24/7 indicatie van het CIZ Het is heel moeilijk te begrijpen waarom andere overheidsinstanties weigeren C.I.Z. Indicaties door iemand te dwingen Zorg in Natuur (ZIN) te accepteren dat slechts 1 uur per dag toestaat voor verpleging en 3 uur per week voor huishoudelijke hulp. Hoe moet iemand een 24/7 of 168 uur per week verzoenen met 10 uur per week?
Waarom zijn geen andere Nederlandse Zorginstellingen verplicht om thuisondersteuning aan te bieden voor, tenminste, niet-verpleegkundige gekwalificeerde zorgverleners?
Met vriendelijke groet,
C.M.J.