Wim Tilburgs heeft in juni 2018 de website jeleefstijlalsmedicijn.nl opgezet met eigen middelen. Intussen begeleiden op dit moment zo’n 2000 mensen via deze website elkaar naar een betere leefstijl. Initiatiefnemer van de website is Wim Tilburgs, ervaringsdeskundige. Hij was 120 kg en slikte voor 400 euro per maand aan medicijnen. Binnen vijf maanden was hij op gewicht, hoefde geen medicijnen meer te slikken en begon aan een nieuw en gezond leven.
Leefstijl
Het budget voor onderzoek naar verbetering van de leefstijl is in december 2019 door staatssecretaris Paul Blokhuis verhoogd van één naar vijf miljoen euro. Verbetering van de leefstijl van burgers is een speerpunt van het ministerie van VWS. Het doel is verbetering van de gezondheid en van de leefkwaliteit, maar zeker ook vermindering van de kosten voor gezondheidszorg. Wim Tilburgs: ‘Met een gezonde leefstijl voorkom je ziektes, je wordt er zelfs beter van. TNO heeft uitgerekend dat we er zo’n vijf miljard euro aan zorgkosten mee besparen.’
Dikker en zieker
‘Door een gezonde leefstijl ben ik beter geworden’, zegt Wim Tilburgs. Hij werd in 2005 afgekeurd vanwege een totale burnout. Tilburgs had na zijn werk als militair in Libanon een goede baan in de ICT gevonden. Hij leed aan post traumatisch stress syndroom en viel uit het werkproces. ‘Binnen een jaar zat ik thuis met een grote zak pillen en ik werd steeds dikker en steeds zieker.’ Tot hij tien jaar later een uitzending zag op televisie over de gevaren van suiker en bewerkte voeding. ‘Ik was inmiddels zó ziek dat ik denk ik nog maar een paar maanden te leven had. Ik begon met het Ketogeen dieet en na één dag hoefde ik al geen insuline meer tegen diabetes te spuiten. Na vijf maanden was ik 40 kilo afgevallen en kon ik beginnen aan een nieuw leven.’
Diabetes
Tilburgs vroeg zich af: ‘Hoe kan het dat mijn artsen mij nooit hebben verteld dat leefstijlverbetering mij gezond kan maken?’ Artsen leren in hun opleiding nauwelijks iets over gezonde leefstijl, zegt Tilburgs. ‘Terwijl zo’n 60 tot 70 procent van de huisartsenbezoeken leefstijl gerelateerd zijn. Het gaat vooral om wat je noemt cardio-metabole aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker, copd en diabetes type 2, waar 93 procent van de diabetespatiënten aan lijdt.
Impact gezondheid
De website www.jeleefstijlalsmedicijn.nl werkt als een ‘dorpsplein’, vertelt Wim Tilburgs. ‘Je bent onderdeel van een gemeenschap. We geven elkaar tips en informatie over leefstijl, we delen positieve effecten. Je kunt vragen stellen aan de leefstijlarts. Zaterdag is “meet- en weegdag”, dan wisselen we data uit. Alles is uiteraard vrijwillig. Wij hebben geen zicht op wie succesvol is of wie stopt met een leefstijlprogramma. We zijn inmiddels geselecteerd door Health-Holland voor een zogenoemd accelerator programma. Daar wordt gekeken naar initiatieven die echt impact hebben op gezondheid. We gaan aan de gang met een beveiligd en effectief gebruik van persoonlijke data op het gebied van leefstijl.
Leefstijlcoach
‘Wij zijn een digitale leefstijlcoach’, zegt Tilburgs. ‘Er moet ook echt iets gebeuren, we worden allemaal ziek van stress, vette hap en van de suiker die aan bijna alle voedingsproducten wordt toegevoegd.’ Wat moet de minister doen om het leven van mensen gezonder te maken? ‘In ieder geval een suikertax invoeren’, vindt Tilburgs. ‘We worden verleid om zoet en vet te eten, het wordt een verslaving. Als je chips eet, kun je daar niet mee stoppen. Per week komen er 1600 mensen met diabetes type 2 bij. We moeten terug naar natuurlijk, ongeprepareerd voedsel. En zeker in de reclame moet de nadruk liggen op de gezonde keuze, dat is de goede keuze is. Op scholen bijvoorbeeld is er nog een wereld aan gezondheid te winnen door goede voorlichting aan kinderen en jongeren over leefstijl.’
Schuldhulpverlening
De leefstijlcoach is volgens Tilburgs geen luxe. ‘Er is een groep mensen die zelf alle informatie zoekt en aan het werk gaat met verbetering van de leefstijl. Er is ook een groep mensen die niet gemotiveerd is en dat niet kan. Omdat het al lastig genoeg is als je in de schuldhulpverlening zit of omdat je in je leven met allerlei moeilijkheden wordt geconfronteerd.’ Maar juist voor deze mensen is verbetering van de leefstijl belangrijk.
GROZ
Health Holland is momenteel bezig met het opzetten van GROZ – het omgekeerde van zorg. Daarin zoeken mensen van allerlei pluimage samenwerking om met behulp van leefstijlverbetering een ‘vitaal functionerende samenleving’ op te zetten. Burgers, zorgprofessionals, ondernemers, wetenschappers, financiers en overheid slaan de handen ineen, zowel op lokaal als nationaal niveau, om te werken aan concrete vernieuwingen. De medewerking van de sociaal werkers kan daarin niet ontbreken.
Meer informatie over de community www.jeleefstijlalsmedicijn.nl
Meer informatie over diabetes type 2: Diabetesfonds>>
Meer informatie over het Nationaal Preventieakkoord>>