Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De houdbaarheid van welzijnsopleidingen

Opleidingen en werkpraktijk in de welzijnssector sluiten niet goed op elkaar aan. Die kritiek is al jaren te horen. Dan zijn de opleidingen weer te algemeen voor specifieke werksoorten, of de leerlingen worden te specifiek opgeleid en zijn daardoor te weinig mobiel. Een gedegen opleiding is niet alleen een taak van het onderwijs. Het is ook een taak van de werkgevers, die de competenties van hun medewerkers op peil moeten houden, en van de werknemers zelf, die hun mogelijkheden moeten benutten. Daartoe is een goed opleidingsbeleid in instellingen nodig. Maar leren is vaak - vooral in welzijnsorganisaties - de sluitpost. Maar hier komt verandering in. Honderden welzijnsorganisaties nemen deel aan een project om het personeelsbeleid en opleidingsbeleid te verbeteren.

De houdbaarheid van een welzijnsopleiding is niet oneindig. Toch ontstaan er nieuwe impulsen voor professionalisering. Er ontstaan weer nieuwe, gerichte opleidingen voor dit beroep, en bijvoorbeeld het jongerenwerk beleeft een enorme herwaardering. Nu staan theorie en praktijk staan nog ver van elkaar af, maar het beroep wordt nieuw leven in geblazen. De opleiding tot jongerenwerker is al namelijk lang geleden wegbezuinigd en afgestudeerden met een opleiding cultureel maatschappelijke vorming weten vaak niet wat er onder jongeren leeft.

Om de professionaliteit van beroepskrachten in de sector te versterken is reflectie en discussie nodig over wat het werk inhoudt en wat er beter kan. En een meer wetenschappelijke basis moet de beroepen in de sociale sector gezicht geven. Er moet ruimte zijn voor beroepsontwikkeling, vernieuwing en het overbruggen van de ruimte tussen werkveld en opleiding. Daartoe zijn er meer dan 120 lectoren aan hogescholen aangesteld om onderzoek ten behoeve van de professie te bevorderen en nieuwe impulsen te geven aan de relatie tussen opleidingen en werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.