Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De risico’s van de Wmo 2015

In de nieuwe Wmo (2015) krijgen gemeenten meer taken op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en arbeidsparticipatie. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft de Wmo voor de tweede keer geëvalueerd (2010-2012) en ziet enkele risico’s voor de toekomst.
De risico’s van de Wmo 2015
Foto: ANP

Zijn er nog vrijwilligers en mantelzorgers?

Het is volgens het SCP niet duidelijk of en hoe gemeenten nog meer mensen kunnen bewegen tot vrijwilligerswerk en informele hulp. Hoe groot deze groep is zal nog moeten blijken. Het kan zijn dat er nog potentiële vrijwilligers en mantelzorgers  zijn, maar het is ook goed mogelijk dat de grens als is bereikt. Het SCP adviseert gemeenten om dit te onderzoeken voordat ze buurtvoorzieningen sluiten.

Mantelzorgers raken overbelast

Al uit de eerste evaluatie van de Wmo bleek dat mantelzorgers vaak niet weten dat de gemeente hen kan ondersteunen. Terwijl een van de zeven mantelzorgers tamelijk tot zwaar belast is (CBS). Tot nu toe komen de gesprekken over de behoefte aan en het aanbod van ondersteuning nog onvoldoende van de grond. De onderzoekers vinden dat de gemeenten en uitvoerende instellingen daarin een belangrijke taak hebben.

De kanteling kan verkeerd uitpakken

Gemeenten geven volgens het SCP de kanteling vooral vorm door brede, inventariserende gesprekken te houden. Maar het laatste onderdeel; niet een individuele voorziening toekennen, maar alleen wijzen op eigen mogelijkheden of algemene voorzieningen, gebeurt meestal niet. De vraag is of dit altijd mogelijk en wenselijk is, stelt het SCP, maar als het niet gebeurt zullen de verwachte financiële voordelen niet worden behaald.

Niet genoeg ondersteuning voor mensen met psychische problemen

Mensen met psychische problematiek zijn nog steeds relatief slecht in beeld bij gemeenten. De hulp aan doelgroepen van de maatschappelijke opvang en de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz) is soms onvoldoende of levert weinig op. Gemeenten moeten adequaat hulpaanbod gaan inkopen voor de nieuwe doelgroepen met psychische, psychiatrische of psychogeriatrische problematiek. En hen ook toeleiden naar die hulp.

Onvoldoende belangenbehartiging voor bepaalde groepen

De Wmo-raden zien dat de belangen van sommige doelgroepen beter behartigd worden dan die van andere. De gemeente moet ook via andere wegen dan de Wmo-raden op zoek gaan naar wat de Wmo-gebruiker wil. Vooral de doelgroepen van de maatschappelijke opvang, de OGGz en de verslavingszorg hebben bijzondere aandacht nodig.

Te weinig geld en personeel

Vier op de tien gemeenten zeggen onvoldoende personeel te hebben  voor de uitvoering van de huidige Wmo. Zes op de tien gemeenten vinden dat ze te weinig geld hebben om de Wmo uit te voeren. Deze signalen geven in elk geval reden tot zorg, vinden de onderzoekers. Zeker wanneer de gemeenten meer taken krijgen en tegelijkertijd minder geld.

Een grote meerderheid van de cliënten krijgt nog steeds een individuele voorziening in plaats van een algemeen Wmo-arrangement. Dat blijkt uit de tweede evaluatie van de Wmo door het Sociaal en Cultureel Planbureau. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.