Dat hangt sterk af van de wijk. Middenin de Schilderswijk in Den Haag, vlakbij de Haagse Markt wonen vijftien cliënten in een beschermende woonvorm van stichting Anton Constandse. Ze hebben het zwaar. ‘Ze worden gepest, geslagen, soms zelfs beroofd’, zegt woonbegeleidster Fatia Boulachtoubi. Ze wijst op een net dat voor het balkon is gespannen: ‘Dat dient de stenen tegen te houden die naar boven worden gegooid. Onze bewoners voelen zich voortdurend bedreigd.
Buurtvaders
Een groep buurtjongeren tussen de 8 en 25 jaar heeft het steevast gemunt op de bewoners. Eerder konden de buurtvaders de groep nog enigszins in bedwang houden, maar die zijn wegbezuinigd. Inmiddels heeft de Stichting Anton Constandse besloten de bewoners van dit huis elders te plaatsen, omdat hun veiligheid in gevaar is. ‘Tien minuten lopen verderop in Transvaal, eveneens een wijk met veel Marokkaanse, Turkse en Hindoestaanse gezinnen, hebben we ook een pand. Daar is geen enkel probleem, we hebben daar juist goed contact met de buurt.’
Of de veranderingen in de ggz ook daadwerkelijk de zorg goedkoper maken, weet Jacobine Geel nu nog niet. Maar dat het de ggz allemaal teveel wordt, dat is niet het geval. De voorzitter van GGZ Nederland zegt in Zorg + Welzijn magazine dat de druk op de hele samenleving groot is. Lees hier meer >>
Wijkteams
Het voorbeeld van de Schilderswijk laat zien dat er flink moet worden geïnvesteerd in de buurt. Dit jaar nog moeten er tien wijkteams zijn, dat worden er uiteindelijk zo’n dertig. Maar de Kessler Stichting en de Stichting Anton Constandse zijn daar tot hun verbazing nog niet bij betrokken. Marcella Haak is sectormanager bij de Kessler Stichting in Den Haag en ze twijfelt er niet aan dat het aantal dakloze mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen toeneemt. Lees meer over de forse vermindering van het aantal bedden in de ggz en hoe de opvang in de wijk is er nog amper is in het Zorg + Welzijn magazine van september >>
Natuurlijk vind ik het allemaal vreselijk en als ik de overheid kon overtuigen andere maatregelen te nemen dan zou ik dat zeker doen. Mijn kind behoort ook tot de ongelukkige. Ik wil alles in mijn macht doen om mee te helpen het in goede bannen te leiden.
De uurlonen hebben jaren stil gestaan en worden nu niet eens verhoogd met de inflatie.
Ze moeten niet elk jaar opnieuw de uurlonen en beloning verhogen voor de zorgmedewerkers en ziekenhuizen. Vandaar wordt alles onbetaalbaar. Steeds als er een nieuw jaar komt wordt alles weer verhoogd, dat is zo een onzin, we kunnen toch gewoon doorgaan. Het maakt toch geen verschil als er weer een nieuw jaar komt. Vandaar dat alles onbetaalbaar wordt en zeker de zorg. Het is niet meer normaal, er is nog veel,heel veel niet eerlijk.
Het is gemakkelijk om te bezuinigen op de zorg voor een impopulaire groep. Wordt iemands prothese, rolstoel, blindenstok ontnomen, staat een groot deel van Nederland op zijn kop over dit onrecht. Als bij mensen met een psychiatrische beperking, die eveneens afhankelijk zijn van begeleiding en een beschermende woonomgeving (een omgevingsprothese!), dit recht ontnomen wordt, zijn er maar weinigen die zich hierover druk maken.
En dan te bedenken dat er gewoon op de verkeerde ‘items’ wordt bezuinigd. ‘De sterk stijgende kosten van de zorg worden niet veroorzaakt doordat we steeds meer zorg vragen, maar door de verzekeraars, de marktwerking en het DBC-prijssysteem….’. Lees het hele artikel hier: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/archief/article/detail/1002066/2010/06/29/Niet-zorg-maar-zorgsysteem-is-te-duur.dhtml.
Er wordt m.i. vooral korte-termijn bezuinigd op dit moment, en voor de lange termijn gevolgen sluit men de ogen. Nu bezuinigen op hulp aan zwerfjongeren, op residentiele jeugdzorg, op thuiszorg, op ouderenzorg lijkt voor nu even geld op te leveren, maar je kunt er op wachten dat daar in de toekomst problemen mee gaan ontstaan. Natuurlijk zal er efficienter gewerkt kunnen worden, en moet je opletten hoe het geld besteed wordt. Maar bezuinigingen zouden veel meer gericht moeten zijn op waar het écht mis gaat, nl het zorgsyteem zelf, dan dat er opnieuw bezuinigd wordt op ‘handen aan het bed’.
Wij vangen(forensische) psychiatrische verslaafde LVG zwerfjongeren op…ook daarvoor is geen zorg meer beschikbaar, omdat er door de Overheid criteria zijn ontwikkeld waar zwerfjongeren nooit meer aan kunnen voldoen om in aanmerking te komen voor enige zorg. Zwerfjongeren worden daarentegen wel verplicht om ziekenfondspremie te betalen. In zuid Limburg speelt zich op dit moment een complete ramp af… Als je zwervende bent, geen dak meer boven je hoofd hebt, en je krijgt geen zorg meer, en er wordt dan ook nog op je bezuinigd…wordt je aangetast in je bestaansrecht.
Buurtvaders wegbezuinigd? Hebben die kinderen dan opeens geen vader meer die op het toe kan zien? Vroeger waren er ook geen buurtvaders, de buurt lette gewoon op, en als je wat geflikt had, kreeg je van je vader en/of moeder een standje of billenkoek als je thuis kwam.