Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Decentralisatie leidt tot verschillen in zorg aan burgers’

De decentralisatie van de Wmo in 2007 heeft niet geleid tot minder kosten voor gemeenten. Wel tot grote verschillen. Dat voorspelt weinig goeds voor de drie decentralisaties op 1 januari 2015: jeugdzorg, zorg en ondersteuning en participatie, volgens de hoogleraren Maarten Allers en Hans de Groot.
‘Decentralisatie leidt tot verschillen in zorg aan burgers’
Foto: ANP

Goedkoper, meer maatwerk voor de burger en betere democratische controle. Dat zijn de voordelen van de decentralisatie van sociale regelingen naar gemeenten. Helaas, het gaat niet op, blijkt uit onderzoek naar de effecten van de grote decentralisatie van de Wmo in 2007. Twee hoogleraren van het Coelo deden het onderzoek om lessen te trekken uit het verleden: Decentralisatie leidt tot verschillen in zorg aan burgers. ‘Het is de vraag of dergelijke verschillen maatschappelijk geaccepteerd worden.’

Decentralisatie

Wie hulp nodig heeft, hoeft het nog niet te krijgen van de gemeenten na de drie decentralisaties vanaf 2015. Dat is de conclusie uit het onderzoek van Hans de Groot en Maarten Allers van Coelo, Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. De hoogleraren deden onderzoek naar de decentralisatie van de Wmo in 2007. Resultaat: Hoeveel mensen daadwerkelijk worden geholpen, hangt niet af van het aantal hulpbehoevenden in een gemeente, maar van het beleid van de gemeente.

Twintig procent van de gemeenteambtenaren voorziet chaos bij decentralisatie van taken van de overheid naar gemeenten. Meer dan de helft verwacht dat de overgang van jeugdzorg en van werk- en zorgtaken naar gemeenten stroef gaat verlopen. Lees meer>>

Huishoudelijke hulp

‘Opvallend zijn de grote verschillen tussen gemeenten in het aantal cliënten dat huishoudelijke hulp ontvangt,’ schrijven de hoogleraren in een artikel in “Economisch-Sociale Berichten”. Grote invloed op het aantal mensen dat hulp krijgt, blijken de inhoud én de uitvoering van het beleid te zijn, dat de gemeenten heeft opgesteld.

Kosten

Een ander probleem blijkt de verdeling van het geld naar gemeenten te zijn, aldus de hoogleraren. Door de systematiek krijgen gemeenten die royaal zijn in de uitkeringen aan burgers, relatief meer geld. De verdeling van het geld door de overheid is dus niet gebaseerd op het beleid, zoals dat door gemeenten wordt uitgevoerd. Ook de veronderstelde schaalvoordelen bij de uitvoering van de Wmo 2007 blijken er niet te zijn. Er is wel een minimaal procentueel voordeel in de kosten bij gemeentelijke indicatie, advies en beleidsvoering. Maar de verwachting is niet dat dit veel zoden aan de dijk zet voor de besparingen die gemeenten willen bereiken.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.