Vooral een goed plan van aanpak met duidelijke opvoedingsdoelen en de werkervaring met de Deltamethode zorgen voor een verkorting van de ondertoezichtstelling (ots) met acht maanden. De uithuisplaatsing (uhp) kan zelfs met 14 maanden korter. De onderzoekers ontdekten echter dat de werkwijze met de Deltamethode steeds verder uiteen gaat lopen, zowel tussen gezinsvoogden als tussen bureaus jeugdzorg. Dat is ongewenst.
Kindgericht
Het onderzoek naar de vordering en de invloed van de Deltamethode Gezinsvoogdij is gedaan onder leiding van Professor Geert Jan Stams van de Universiteit van Amsterdam. De Deltamethode biedt aan gezinsvoogden handvatten en concrete instrumenten (bijvoorbeeld checklisten en een stappenplan) om meer kindgericht en planmatig te werken. De duur van de ots en de uithuisplaatsingen zou teruggedrongen moeten worden.
Gezinsvoogd
Uit de studie blijkt dat de invloed van de gezinsvoogd zelf beperkt is. Zijn of haar werkwijze bepaalt maar 13 procent van de verschillen in de duur van ots. Niettemin achten de onderzoekers het van groot belang dat gezinsvoogden én teamleiders getraind worden in het werken met de Deltamethode. Zij denken dat daarmee de ‘essentiële principes van de Deltamethode geïnternaliseerd worden.’ Het draagt bij aan het werken volgens de methode, die juist de winst oplevert voor verkorting van ots en uhp.
Voogdijmaatregel
Ongewenst zijn de wisselingen van gezinsvoogden bij één cliënt. Vooral als de ots lang duurt, zijn wisselingen van gezinsvoogden aan de orde. De onderzoekers denken dat ook lange ots’en beperkt kunnen worden: ‘De oorzaken van het voortbestaan van ots met lange looptijd – meer dan drie jaar – dienen onderzocht te worden. Het is de vraag of dit te wijten is aan gezinskenmerken of aan gebrek aan plaatsen voor vervolghulp en weerstand van ketenpartners in de jeugdzorg om ots om te zetten in een voogdijmaatregel.’
Caseload
Zorgelijk is volgens de onderzoekers ook het oplopen van de caseload. Bij de invoering van de Deltamethode was de caseload per gezinsvoogd juist teruggebracht van 23 naar 15 cliënten. Deze verbetering dreigt weer te worden tenietgedaan: ‘De toename van de werkdruk is een punt van zorg.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: Foto: Stock.xchnge