Door Esther van Andel – Wie wil de koffiebonen malen?’,
vraagt activiteitenbegeleidster Gerry Du Chatinier van de Verhalenkeuken.
Mevrouw Beijdals weet niet hoe gauw ze haar vinger op moet steken. ‘Dat wil ik
wel doen’, zegt ze. Maar als Gerry de ouderwetse koffiemolen voor haar neerzet,
begint ze op het ritme van de muziek mee te klappen. Daar blijft het
bij. Mevrouw Beijdals, een demente bewoonster van verpleeghuis
Zandhove in Zwolle, onderdeel van zorgspectrum Het Zand, zit met vijf andere
demente bewoners aan tafel van de Verhalenkeuken. Hier maakt elke dag een groep
van zes of zeven dementerenden een maaltijd klaar. Hun zintuigen worden
geprikkeld door geuren en geluiden, waardoor ze beter communiceren, helpen koken
en genieten. Jaren vijftigHet idee is simpel. Een kleine groep
van zes dementerende ouderen bereidt samen een maaltijd. Een
activiteitenbegeleidster helpt hen daarbij en probeert ondertussen een gesprek
aan te gaan op basis van verhalen uit een voorleesboek. De Verhalenkeuken is
helemaal ingericht in jaren vijftig stijl. Originele, oude wasmiddelverpakkingen
staan op een bijzettafeltje, emaillen potten op het roodgeblokte tafelkleed op
de eettafel en in de wandkast prijken boeken en elpees uit grootmoeders tijd.
Zelfs het spreukenbordje met ‘Eigen haard is goud waard’ ontbreekt niet.
Prikkels‘Demente bejaarden worden geprikkeld door deze voor
hen herkenbare spullen’, vertelt Arnoldien van Os, manager kennis- en
behandelcentrum van Het Zand. ‘Contact maken met dementerenden gaat niet zomaar.
Daar hebben ze prikkels voor nodig. Prikkels zoals de geur van versgekookte
spruitjes, het geluid van een fluitende fluitketel of een interieur zoals zij
dat vroeger hadden. Mensen van wie je denkt dat ze door hun dementie niks meer
te zeggen hebben, komen hier weer tot leven.’ Handvat‘De mensen
hebben hier het gevoel weer wat om handen te hebben’, zegt Du Chatinier. ‘Je
ziet ze genieten. Bovendien eten ze hier beter.’ Ze wendt zich tot mevrouw
Beijdals, die nog steeds voor zich uitkijkt en klapt op het ritme van de muziek,
en doet haar voor hoe ze de bonen moet malen. Tevergeefs. ‘Goed gedaan, mevrouw
Beijdals. Daar kunnen we alvast wat koffie van zetten. Meneer Warnar neemt het
nu van u over’, zegt Du Chatinier. Meneer Warnar pakt het apparaat aan en geeft
de molen een slinger. ‘Tja’, zegt Du Chatinier zachtjes, ‘af en toe is het
ook een beetje toneelspelen.’ Simpele verhalenTwee jaar geleden
is het idee van de Verhalenkeuken ontwikkeld en heeft De Zandhove in
samenwerking met uitgeverij Mémé boekjes voor dementerenden gemaakt. In elk
boekje staat een verhaal van twee pagina’s lang. Du Chatinier: ‘Er was zo weinig
voorleesmateriaal voor dementerenden. Het is vaak veel te ingewikkeld en veel te
lang. Alle verhalen zijn met wat simpele recepten gebundeld in een boek dat is
samengesteld door een team van psychologen, koks, maatschappelijk werkers,
activiteitenbegeleiders en de uitgeverij.’ Het boek is volgens Du Chatinier een
handvat voor contact. ‘Het lezen van twee alinea’s lokt vaak al een reactie uit.
Zo komt het gesprek in de groep op gang.’ FondsenwervingNa het
schrijven van het plan voor de Verhalenkeuken, ging Arnoldien van Os aan de slag
met fondsenwerving. ‘Het idee slaat enorm aan’, aldus Van Os. Het Oranje Fonds,
het Amsterdamse vermogensfonds RCOAK, de Bavostichting en Nutricia gunden haar
een financiële bijdrage. ‘Ik had niet voorzien dat het zo’n succes zou worden.
Ik kon er meteen twee keukens bij kopen voor de locaties Staphorst en Heino. En
de bouw van een vierde Verhalenkeuken in zorgspectrum Het Zand staat op
stapel.’ Het gehele artikel is te lezen in Zorg + Welzijn
Magazine 1 augustus 2007. Drie maanden na publicatie wordt het op de website
geplaatst.
Dementerenden bloeien op in de Verhalenkeuken
In de Verhalenkeuken van verpleeghuis Zandhove in
Zwolle wordt met dementerende bewoners gekookt, gegeten en voorgelezen in een
herkenbare omgeving. Dit reactiveert de belangstelling voor koken en eten en
verbetert tevens de communicatie. Het project is een ongekend
succes.