In ons land hebben ongeveer 200.000 mensen last van dementie. Bij dementie gaat de geest achteruit. Veelal biedt familie mantelzorg. ‘Wij bieden deze mantelzorgers een coach aan’, legt Telkamp uit. ‘Deze professionals bieden bevestiging, herkenning en praktische hulp.’
Idee
Het idee voor Dementelcoach werd geboren in een verpleeghuis in Amersfoort. ‘Ex-mantelzorgers vertelden de verpleegkundigen daar dat ze gewild hadden dat zij hun steun hadden gehad voordat diegene voor wie zij zorgden, naar een verpleeghuis ging.’ In Amersfoort en Leusden ging in 2006 een proefproject van start. Inmiddels maken 120 mantelzorgers gebruik van zestig coaches.
Gesprekken
De mantelzorger kan kosteloos gebruik maken van tien telefonische gesprekken met een vaste coach. De begeleiders zijn zorgverleners met ervaring in de zorg aan dementerenden. De VU medisch centrum Amsterdam doet onderzoek naar het effect van deze begeleiding.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: Stock.xchng
Goede initiatieven! Ik weet uit ervaring hoe zwaar het is . In principe zijn er allerlei organisaties die je kunnen ondersteunen, maar in de praktijk heb je daar weinig aan. Bij mantelzorg gaat het vaak om het regelen van praktische zaken die de mantelzorgontvangers niet zo makkelijk kunnen en willen overgeven aan een vreemde.
Bijvoorbeeld; mijn vader is dementerend was werkzaam in de financiele wereld dus erg veel moeite om te onderkennen dat hij het zelf niet meer kan. Sinds kort mag ik het doen, en kom er nu achter dat het meer tijd kost dan ik had ingeschat.
Hoe gaan jullie mantelzorgers helpen in dit soort situaties?
Ik wil een soort gelijk aanbod gaan doen voor jonge mantelzorgers van 12 tot 23 jaar. Ik ben benieuwd hoeveel investering in tijd en geld je voor zo’n opzet kwijt bent.