Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Dementieorganisaties willen verbod op vastbinden

Een drietal dementieorganisaties wil dat er in de wet een verbod komt op het vastbinden met onrustbanden en verpleegdekens. Het huidige wetsvoorstel Zorg en Dwang dat woensdag in de Tweede Kamer wordt besproken zou volgens de organisaties onvoldoende bescherming bieden aan mensen met dementie.
Dementieorganisaties willen verbod op vastbinden

Het wetsvoorstel Zorg en Dwang moet mensen met dementie beschermen tegen onnodige vrijheidsbeperking. Alzheimer Nederland, Innovatiekring Dementie en LOC zeggenschap in zorg willen een verbod op het vastbinden (fixatie) met onrustbanden en verpleegdekens. Zij vinden dat fixatie om probleemgedrag tegen te gaan, juist averechts werkt.’ Onderzoek van de Universiteit Maastricht heeft uitgewezen dat dat zorginstellingen veilig met fixatie kunnen stoppen, zonder dat dit leidt tot meer ernstige valletsels of meer gebruik van kalmerende medicatie of extra kosten.’

Terugdringen
In het veld is de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het terugdringen van vrijheidsbeperking. Veel instellingen gebruiken inmiddels de Zweedse band niet meer. LOC vindt dat het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen altijd tijdelijk moet zijn. ‘Als dat niet lukt is het belangrijk dat zorgaanbieders advies vragen. Wij stellen voor dit in het wetsvoorstel Zorg en dwang op te nemen.’

Antipsychotica
Verder wordt er volgens de dementieorganisaties nog op grote schaal antipsychotica toegediend aan mensen met dementie, ondanks de ernstige bijwerkingen. ‘Jaarlijks sterven er er 550 tot 760 ouderen aan de bijwerkingen van antipsychotica.’ Het huidige wetsvoorstel biedt onvoldoende bescherming en zet zelfs de deur open voor meer vrijheidsbeperking, menen de organisaties. Zij pleiten daarom om het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen en het verbod op fixatie in de wet op te nemen.

Woensdag 25 januari om 18.30 en donderdag 26 januari om 10.15 uur wordt de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten in de Tweede Kamer behandeld.

Bron: LOC/Foto: Marcel van Hoorn

6 REACTIES

  1. Het beroven van de lichamelijke vrijheid is mi zeer ernstig en geeft precies aan hoe ver we in de huidige samenleving zijn afgegleden met zijn allen. Dat het een onderwerp is om over te denken geeft al aan dat we het niet meer weten dat het beknotten van iemand in zijn bewegingsruimte wel een reactie van de zelfde karakteristiek moet opleveren. We zijn er met zijn allen verantwoordelijk voor dat het nog gebeurt. We houden het systeem met zijn allen in stand waarbij de zwakkere niet meer als van zelf sprekend de bescherming krijgt die deze behoeft. Uiteindelijk beknotten we ons zelf door dit te doen en dan is Leiden in last.

  2. Lees alle reacties
  3. Vanavond nog weer bij mijn schoonvader geweest o hem rustig te krijgen,maarja kun je rustig zijn als je alleen op je kamertje zit vast gebonden in je luie stoel zonder tv aan en een velle lamp aan het plafond.
    Zelf zou je ook knettergek worden!
    En dit in een kleinschaalige opvang ,diep triest
    Oorzaak te weinig verpleging en dat in 2012.

  4. als verpleegkundige werk ik op een afdeling voor psychogeriatrische ( demente) clienten. in de afgelopen 5 jaar zijn wij begonnen met een verbod op vastbinden van demente ouderen, er is bij ons geen enkele onrustband of verpleegdeken op de afdeling aanwezig.
    het wordt tijd dat een ziekenhuis zijn verpleegkundige beter opleidt voor de omgang met dementie. het is niet nodig om te fixeren.

  5. Zou dat dan ook voor ziekenhuizen gelden??
    Ik heb het zelf meegemaakt dat een ziekenhuis in Tilburg niet kon omgaan met mijn dementerende vader. Hij werd toen op de stoel vastgebonden en we konden geen begrip krijgen . Er werd gewoon gezegd “hij loopt telekens weg en we kunnen hem niet in de gaten houden”.
    Gelukkig had het verzorgingstehuis de Eekhof in Kaatsheuvel een heel andere visie .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.