De sluiting is noodzakelijk vanwege de bezuinigingen op de welzijnssector en hebben nadrukkelijk betrekking op de gebouwen. ‘De welzijnssector moet de komende jaren 10,4 miljoen euro inleveren. Nu gaat veertig procent van het welzijnsbudget op aan de huidige zestig accommodaties in de Hofstad. Met de sluiting van negentien locaties bezuinigen we 3,5 miljoen euro op de exploitatiekosten’, aldus de gemeente.
Benut
Volgens wethouder Karsten Klein van Jeugd, Welzijn en Sport kunnen de welzijnsactiviteiten uitwijken naar brede buurtscholen, sportclubs, scouting, verpleeghuizen en bibliotheken. ‘Veel van die locaties worden niet optimaal benut; zo zijn ze niet de hele dag in gebruik of wordt maar een gedeelte van het pand gebruikt. Door het totale aanbod in een wijk slimmer een efficiënter te benutten, kunnen locaties gesloten worden terwijl per saldo het aanbod van activiteiten gelijk blijft’.
Herhuisvesting
De stadsdeelorganisaties en de vier Haagse welzijnsorganisaties ZEBRA, MOOI, VOOR en Scheveningen hebben samen de accommodaties tegen het licht gehouden. ‘Afgelopen zomer hebben we als Haagse welzijnsorganisaties (hwo’s), op verzoek van de wethouder, voorstellen ingediend om de bezuinigingen het hoofd te kunnen bieden. Wij opperden toen om zo’n 25 procent van de welzijnspanden te sluiten’, zegt Dik Hooimeijer van Stichting Mooi in zijn blog.
Ambities
‘De belangrijke gedachte hierachter was dat we op die manier personeel konden behouden om te kunnen voldoen aan onze ambities. Dat de bezuinigingsvoorstellen in Den Haag uiteindelijk verder gaan dan wij hadden voorgesteld en dus ook stevig ingrijpen op ons personeelsbestand, hadden we niet echt voorzien’, vervolgt Hooimeijer.
Contact verliezen
Een van de locaties die moet sluiten is het wijkcentrum in de wijk Morgenstond. Wekelijks bezoeken zo’n 1800 mensen dit centrum. Dat is 10 procent van de bevolking van Morgenstond, stelt Hooimeijer in zijn blog. ‘Het verplaatsen van activiteiten betekent ook dat groepen uit elkaar worden gehaald en daarmee het contact met elkaar dreigen te verliezen’, zo illustreert Hooimeijer de spagaat waarin de welzijnsorganisaties zich bevinden.
Streep erdoor.
‘Ook ik heb ingestemd met het voorstel om dit wijkcentrum te sluiten, maar ik realiseer me ook dat dit de zoveelste maatregel is die deze groep treft. We hebben dit op grote afstand van de doelgroep besloten op rationele gronden. Achter het bureau is het allemaal makkelijk: een streep erdoor is zo gedaan.’
Herhuisvesting
Nu de keuze is gemaakt welke voorzieningen dichtgaan, zijn het de stadsdeeldirecteuren en de welzijnorganisaties die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor herhuisvesting. De lijst met locaties die sluiten, is hier te vinden.
Link: Blog Dik Hooimeijer, Wijkcentra dicht
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Gemeente Den Haag