De proef loopt dit jaar af maar de wethouder wil doorgaan met het geven van voorlichting. ‘Met voorlichting bereik je meer dan met repressie. Door gewoon uit te leggen dat het besnijden van vrouwen niet mag, niet hoeft en niet kan. Daarmee bereik je meer dan met het dreigen met straf. Dat heeft deze proef bewezen.’
Bespreekbaar
Het project heeft als doel besnijdenis bespreekbaar te maken, te signaleren en meer bewustwording te creëren. Dit gebeurt door voorlichting aan de doelgroep en aan professionals bij bijvoorbeeld Jeugdzorg, Justitie, gynaecologen en huisartsen. Ook zijn er huisbezoeken afgelegd en bijeenkomsten georganiseerd. Volgens de Hofstad zijn er 2500 mensen uit de doelgroep bereikt.
Risicolanden
Het voorlichtingsproject is eind 2006 gestart in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Tilburg. De zes grootste groepen uit risicolanden in Den Haag zijn: Soedan, Somalië, Ethiopië, Ghana, Nigeria en Siërra Leone. Het ministerie van VWS bekijkt in het najaar of er ook in 2010 middelen beschikbaar blijven. Als dit niet het geval is, is de gemeente Den Haag bereid zélf bij te dragen aan de kosten van voorlichting.
Lees ook het dossier ‘Genitale Verminking’
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hieraanmelden.
Bron: Gemeente Den Haag/Foto: ANP/Rick Nederstigt