Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Den Haag wil instellingen met te hoog salaris korten op subsidie

De gemeente Den Haag zet het mes in de subsidie van instellingen die hun bestuursleden of directeuren een salaris geven van meer dan 188.000 euro per jaar. Volgens de gemeente gaat het vooral om organisaties in de medische sector en woningbouwcorporaties.
Den Haag wil instellingen met te hoog salaris korten op subsidie

Voortaan wordt het bedrag dat topfunctionarissen meer verdienen dan de balkenendenorm gekort op de gemeentelijke subsidie. Dat heeft wethouder Sander Dekker (Financiën) woensdag bekendgemaakt. Als de gemeenteraad ermee instemt, zou het nieuwe criterium direct van kracht worden bij gemeentelijke subsidieaanvragen.

Ggz
In de Hofstad zou het vooral gaan om organisaties in de medische sector zoals de Stichting Bronovo met een gezondheidscentrum, ziekenhuis en verpleeghuis en de ggz-aanbieder Stichting Parnassia Bavo Groep. Ook woningbouwcorporaties als Staedion en Stichting Woonzorg Nederland (gespecialiseerd voor mensen met een beperking) zouden te hoge salarissen uitbetalen. Staedion ontkent overigens dat zijn bestuurder boven de norm zit.

Maatschappelijke rol
Dekker: ‘Kennelijk is het aan deze instellingen volstrekt voorbijgegaan dat er een hoogoplopend publiek debat wordt gevoerd over dit soort over-de-topsalarissen.’ Den Haag is naar eigen zeggen de eerste gemeente in het land die deze maatregel toepast. Het stuit Dekker vooral tegen de borst dat instellingen die een maatschappelijke rol vervullen zo lichtzinnig omgaan met de balkenendenorm. ‘Sommige bestuurders hebben er het afgelopen jaar weer een bedrag aan salarisverhoging bij gekregen dat sommige gezinnen in Den Haag niet eens hebben om een jaar van rond te komen.’

Allesbehalve beter
In 2009 ontvingen volgens wethouder Dekker 29 medewerkers van zestien instellingen die subsidie krijgen van de gemeente Den Haag, een salaris dat boven de balkenendenorm ligt. Dit was een groter aantal dan in 2008. Volgens de gemeente zijn er ‘duidelijk signalen’ dat de cijfers van 2010 ‘allesbehalve beter geworden zijn’.

Volgen
Den Haag loopt met deze plannen vooruit op landelijke wetgeving, die de minister de mogelijkheid geeft in te grijpen in buitensporige salarissen van (semi-)publieke instellingen. De gemeente stelt dat het goed zou zijn als andere overheden het voorbeeld volgen. De wethouder wil over het onderwerp overleg in de G4, de vier grootste Nederlandse steden.

Rotterdam
In Rotterdam ziet verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens (PvdA) ‘de manier van werken in Den Haag met belangstelling tegemoet’, aldus een woordvoerder. Hij zei bovendien dat Rotterdam subsidies toekent op basis van projecten. ‘We verwachten dat een instelling een project voor een bepaald bedrag realiseert.’ De gemeente Amsterdam kon nog niet reageren.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Een buitengewoon goed initiatief! Het is bij de topsalarissen te ver doorgeschoten. Als deze instellingen het niet redden, dan moet de overheid toch bijspringen om hen overeind te houden, het is een risico-loos bestaan om zo bestuurder te zijn met ook nog eens een berg overheidssubsidie. Dus zo’n topsalaris kan ook wel minder dus. Het is bovendien allemaal belastinggeld van de burgers dat als susidie uitgekeerd wordt aan deze instellingen met bestuurders die ook nog eens een topinkomen hebben dankzij deze subsidies.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.