Sociaal werkers zien veel ouderen, maar herkennen lang niet altijd depressies. Mede om die reden zou het wenselijk zijn als sociaal werkers in de wijk nauwer samenwerken met professionals uit de ggz, stelt Sjef van der Klein, sociaal werker bij ContourdeTwern in Tilburg.
Uit onderzoek van Amsterdam UMC blijkt dat één op de vijf 75-plussers met depressieve klachten worstelt. Bij vrouwen loopt dit aantal op tot een kwart. De klachten worden veroorzaakt door onder meer eenzaamheid, verlies of lichamelijke aandoeningen.
Ook uit andere onderzoeken blijkt dat depressie bij ouderen een veelvoorkomend gezondheidsprobleem is. 2 tot 3 procent van de ouderen heeft zelfs een ernstige depressie. Een veel groter aantal, 15 tot 20 procent,
Ik ben blij dat hier de aandacht op wordt gevestigd. Ook op mijn werk in een verpleeghuis kom ik dit tegen en merk dat er achter de lichamelijke klachten regelmatig het vermoeden is van psychiatrische problematiek waar binnen het werkveld te weinig mogelijkheden voor bestaan. Wanneer in een vroeger stadium depressie (of angststoornissen etc.) benoemd zouden worden kan dit veel leed voorkomen.