Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze docu’s moet je zien

Zorg + Welzijn selecteerde voor jou de docu’s reportages en series over jouw vakgebied die leuk en interessant zijn om te zien.
Deze docu’s moet je zien
Foto: ANP Historisch Archief

Oudtopia

(TVlab – 35 minuten)

Nicolaas Veul (30) en Tim den Besten (27) gaan een maand in een verzorgingshuis wonen om zo wezenlijk in contact te komen met deouderen van nu. Ze onderzoeken wat het precies inhoudt om oud te zijn.
Bekijk het hier >>

De gezinsvoogd

(NCRV Dokument – 50 minuten)

Onthutsend beeld van het werk van gezinsvoogd Jeff Chapman die, te midden van echtelijke ruzies, mishandeling en verwaarlozing, opkomt voor de belangen van het kind.
Bekijk het hier >>

Anita wordt opgenomen

(KRO – 45 minuten per aflevering)

Anita Witzier heeft een paar maanden rondgelopen in de psychiatrische klinieken de Meregaard in Almere en de Rembrandthof in Hilversum. Het resultaat is een zesdelige serie met openhartige gesprekken met de cliënten van deze instellingen.

Bekijk het hier >>

Een half jaar in het armste dorp van Nederland

(Dit is de Dag – 35 minuten)

In de zomer van 2014 duiken verslaggeversJos de Jager en Hans van der Steeg onder in het leven van één van de meest besproken dorpen van Nederland: Oude Pekela (Groningen). Ze huren een klein huisje middenin het dorp en vanuit deze tijdelijke thuisbasis onderzoeken ze een half jaar lang de werkelijkheid achter het imago van het Groningse dorp. Is het terecht dat Oude Pekela volgens het CBS het armste dorp van Nederland is? Hoe kan het dat de criminaliteitscijfers vergelijkbaar zijn met een aantal grote steden in ons land? En waarom maken zoveel inwoners aanspraak op bijstandsuitkeringen?

Bekijk het hier >>

Een dansend hart

(NCRV Dokument – 55 minuten)

Niek Zervaas is zwaar gehandicapt en kan niet praten. Als hij via een speciale techniek leert communiceren, blijkt hij zeer intelligent te zijn. Hij kan zelfs andere mensen helpen met hun levensvragen.

Bekijk het hier >>

Leven tot op de bodem

(De wandeling – 30 minuten)

Betekent het stoppen met drinken dat je ook een deel van je persoonlijkheid kwijtraakt? Erik Jan Harmens schreef een pijnlijk eerlijk en nietsontziend boek over zijn alcoholverslaving ‘Hallo muur’ waarin hij met humor zijn worsteling beschrijft. Hij wandelt met Arie Boomsma door natuurgebied het Twiske waar hij zijn nieuwe verslaving ervaart: hardlopen.

Bekijk het hier >>

Beschadigd

(een vierdelige serie van Jessica Villerius – 45 minuten per aflevering)

In de serie volgt ze jongeren én volwassenen die dagelijks vechten tegen de dwang of behoefte om zichzelf te snijden, branden of op een andere manier te verwonden. Door openlijk over hun problematiek te praten, willen ze de schaamte en het taboe doorbreken. Ook is er aandacht voor de ouders en de zorgverleners. Villerius maakte eerder al documentaires over onder meer eerwraak en anorexia.

Bekijk het hier >>

Alex was een meisje

(De wandeling – 30 minuten)

Alex Bakker beseft al jong dat hij in het verkeerde lichaam zit, een meisjeslichaam. Als Alex eind twintig is besluit hij zich te laten opereren. Hij vertelt zijn verhaal aan Arie Boomsma tijdens een wandeling in Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Bekijk het hier >>

Nooit meer eenzaam met Zora

(Dit is de dag – 35 minuten)
Wie gaat er in de toekomst aandacht geven aan ouderen, als de samenleving daar zelf geen tijd en geld meer voor heeft? Verslaggever Jos de Jager confronteert vier bejaarden met een oplossing: Zora, de allereerste zorgrobot.

Bekijk het hier >>

69: Liefde Seks Senior

(Teledoc -1 uur en 30 minuten)

Oude mensen hebben geen seks en worden niet meer verliefd. Dat is wat iedereen denkt. Maar is dat eigenlijk wel zo of kunnen we het ons gewoon niet voorstellen? In 69: liefde seks senior geven verschillende 70-plussers een openhartige en ontwapenende inkijk in hun seks- en liefdesleven.

Bekijk het hier >>

Wie helpt juffrouw Janny

(Dit is de Dag – 35 minuten)

Zelfstandig haar huishouden doen lukt juffrouw Janny, in haar werkzame leven studiekeuzeadviseur op scholen,  niet meer. Maar kinderen heeft ze niet,  familieleden die kunnen helpen ook niet. En vrienden die nog leven, zijn evenals Janny op hoge leeftijd. De buren moeten haar dan maar helpen, zo stelt de gemeente. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.  Dit is de Dag strijkt neer in Oss en start een sociaal experiment: zijn de buren echt bereid de 83-jarige juffrouw Janny te helpen..?

Bekijk het hier >>

24 uur met Myrthe van der Meer

(24 uur met – 45 minuten)

Schrijfster Myrthe van der Meer brak in 2012 door met het veelbesproken boek ‘PAAZ’. Haar autobiografische boek is een roman over de vijf maanden die ze doorbracht op de psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis. Myrthe van der Meer werd hier van de ene op de andere dag opgenomen. Ze wist op dat moment één ding zeker: er is een fout gemaakt. Ze is na de roman opnieuw op de afdeling beland en koos later zelf voor nog een opname.. Zelf ziet zij het 24 urige verblijf met Theo Maassen in het decor van 24 uur met… als een ’terugkeer naar de PAAZ’.

Bekijk het hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.