In november 2015 werd door de Belastingservice Ouderenbonden het Meldpunt Dag Blauwe Envelop opgericht. Hier kunnen mensen hun zorgen uiten over de digitalisering van de belastingdienst. De ouderenbonden melden nu dat er sinds de oprichting van het meldpunt 4100 meldingen binnen zijn gekomen van ongeruste mensen.
Hulp voor ouderen
Volgens de bonden maken mensen zich vooral zorgen over de snelheid waarmee de digitalisering wordt doorgevoerd. Zij vinden dat de overheid in de communicatie over de toeslagen het belang van papieren informatie onderschat. ‘Veel mensen zijn overvallen door het bericht dat dit hun laatste papieren brief met toeslaginformatie was. Laten de ruim 4100 meldingen een signaal voor de overheid zijn, zodat een misstap wordt voorkomen bij het uitfaseren van de echte blauwe envelop.’ De bonden vinden dat de Belastingdienst en staatssecretaris Wiebes van Financiën al in een vroeg stadium in de communicatie moeten verwijzen naar organisaties die hulp organiseren en ouderen faciliteren.
Vangnet
De samenwerkende seniorenorganisaties zijn overigens niet tegen digitalisering van diensten, maar ze willen dat bedrijven en overheid goede alternatieven bieden voor mensen die (nog) niet of niet goed genoeg met computers kunnen omgaan. Dit geldt voor ouderen, maar ook voor mensen die om financiële redenen of door een chronische ziekte of beperking niet met een computer kunnen werken. Voor deze groepen bestaat nu vrijwel geen vangnet.
Blogger Hans Versteegh uitte zijn zorgen over de snelle digitalisering al eerder. ‘Mensen die digitaal niet goed de weg weten, worden steeds afhankelijker van anderen.’ Lees meer >>
Kleine stap
Eind 2015 kwam Wiebes enigszins tegemoet aan de zorgen van de seniorenorganisaties door toe te zeggen dat wie geen computer heeft, digibeet is of echt geen vrienden of familie heeft om te helpen, toch nog een papieren brief van de Belastingdienst kan ontvangen. Ook liet hij weten dat de papieren blauwe envelop het komende half jaar ook blijft voor de definitieve beschikking van toeslagen. ‘Dit is een kleine stap in de goede richting. Nu moet er snel gewerkt worden aan een gedegen en betrouwbaar vangnet voor iedereen die geen toegang heeft tot internet. Daaraan is nog te weinig aandacht besteed.’