Etnische diversiteit heeft invloed op hoe bewoners de leefsituatie in hun wijk ervaren. Bij grote etnische diversiteit voelen bewoners zich minder thuis in hun wijk. Of ze maken zich meer zorgen over hoe de buurt zich in de toekomst zal ontwikkelen. Dat concluderen drie onderzoekers van de dienst onderzoek en statistiek van de gemeente Amsterdam in het sociaalwetenschappelijke tijdschrift Mens & Maatschappij.
Enquête
De onderzoekers hebben zich gebaseerd op cijfers uit verschillende, al langer bestaande databestanden. Daaronder een enquête over wonen onder bijna 20.000 Amsterdammers en demografische gegevens over buurten. Zij hebben deze gegevens opnieuw onder de loep genomen en gekeken of er significante verbanden tussen waren.
Vertrouwen
Uit het onderzoek concluderen zij dat een groter aandeel niet-westerse allochtonen in een buurt samenhangt met een lager vertrouwen. Een groter aandeel westerse allochtonen leidt juist tot een groter vertrouwen in de wijk.
Marokkanen
Als wordt gekeken naar de verschillende groepen niet-westerse allochtonen, zijn er opvallende verschillen, aldus de onderzoekers. Er is geen duidelijke relatie tussen het aandeel Turken of Surinamers en het vertrouwen van wijkbewoners. Bij Marokkanen en de categorie ‘overige niet-westerse allochtonen’ is dat wel het geval. Bij die laatste groep gaat het om alle niet-westerse allochtonen die niet van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse afkomst zijn.
Stigmatisering
Volgens de onderzoekers komen deze verschillen mogelijk door de beeldvorming over de verschillende bevolkingsgroepen. ‘Door stereotypering en stigmatisering kan een sterk negatief beeld van bepaalde groepen allochtonen ontstaan. Zo is de term ‘kut-Marokkaan’ inmiddels opgenomen in de Grote Van Dale.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP / foto: ANP Nils van Hout
@ Teun Hofmeijer
Ok, point taken. Dat wijst er idd op dat diversiteit op zich ook een zelfstandig effect kan uitoefenen. Maar hoe dan de analyses van het scp te duiden?
En het is denk ik meer dan wat de boer niet kent. Uit enquetes in de grote steden blijkt al jaren dat allochtone vinden dat er te veel allochtonen in hun buurt wonen. Maar wellicht koppelen zij dat minder aan wantrouwen.
Diversiteit veroorzaakt chaos, achteruitgang van de wijken, ik ken genoeg voorbeelden hiervan in Amsterdam Noord. Bv. het Hoogt bij het winkelcentrum, het was altijd een nette buurt, nu wonen er veel allochtonen, resultaat; vuilnis op de straat, er wordt in de liften geplast en gepoept, hewt begint “s avonds onvelig te worden door de hoogbouw. Dus we moeten oophouden met de diversiteit, ook geen scholen mengen daar dit de prestatie vann de leerlingen vermindert, en het met elkaar omgaan.
@ Vasco
Inkomen heeft geen eenduidig effect op sociale samenhang. Het percentage allochtonen in een wijk daarentegen destemeer. En dan met name in de beleving van autochtone bewoners. Een mooie zinsnede uit een rapport van het NICIS uit 2010: vertrouwen houden in de buurt.
“Wij hebben dan ook gevonden dat het percentage allochtonen alleen bij autochtonen een sterk negatief effect
heeft op de binding met de buurt. Bij Turken en Marokkanen is dit effect helemaal afwezig,
terwijl de overige herkomstgroeperingen op dit punt een tussenpositie innemen.”
Is het niet het aloude: wat de boer niet kent, dat vreet hij niet?
Correlatie staat nog niet gelijk aan causatie. Zoals het SCP al doorrekende in 2008 is het niet zo dat men elkaar minder vertrouwt, omdát men in etnisch diverse buurten woont. Het gebrek aan onderling vertrouwen moet veeleer worden verklaart uit het feit dat er in gemengde wijken meer mensen wonen dien zich in een achterstandspositie bevinden, en zij hebben een meer wantrouwige dispositie. zie ‘Vermindert etnische diversiteit de sociale cohesie?’ in: Betrekkelijke Betrokkenheid, SCP 2008
Vasco Lub, Bureau voor Sociale Argumentatie http://www.socialeargumentatie.nl