Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dossier Bestaanszekerheid: veel meer dan een inkomensvraagstuk

Het gaat er steeds vaker over: bestaanszekerheid. Maar wat valt daar allemaal onder? Wat is de rol van sociaal werkers? In dit dossier over bestaanszekerheid helpen we je het onderwerp te doorgronden.
Bestaanszekerheid dossier: veel meer dan een inkomensvraagstuk
Sociaal minimum

Bestaanszekerheid wordt in de media vaak teruggebracht tot een inkomensvraagstuk. Dan gaat het bijvoorbeeld over de koopkracht of de impact van inflatie. Hierdoor dreigen andere voorname elementen van bestaanszekerheid – denk aan zorg, huisvesting en werk – buiten beeld te raken. Terwijl sociaal werkers als geen ander weten: dat is óók belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving. Dit dossier ‘bestaanszekerheid’ geeft je daarom inzicht en helpt je het onderwerp te doorgronden, zodat jij je werk beter kunt doen. Onderstaande lijst met artikelen wordt regelmatig aangevuld.

Om deze artikelen bij ons te kunnen lezen heb je een abonnement nodig. Wil je altijd en onbeperkt toegang tot onze dossiers? Sluit dan hier een maandabonnement af voor slechts 11 euro per maand.

Godfried Engbersen over het sociaal minimum en bestaanszekerheid: ‘Armoede is een dagelijkse activiteit voor een miljoen mensen’

In dit artikel lees je:

  • over de belangrijkste bevindingen en conclusies van de Commissie sociaal minimum, zij hebben een belangrijk advies aan de overheid uitgebracht.
  • hoe bestaansonzekerheid ontstaat en op alle vlakken in het leven doorwerkt.
  • dat veel mensen de overheid wantrouwen en daarom juist het sociaal werk een verschil kan maken. Zij kunnen deze mensen nog wel bereiken.

Aanpak armoede en schulden: ‘Eigen schuld dikke bult klopt gewoon niet’

In dit artikel lees je:

  • wat ervaringsdeskundigen hebben ervaren. Zo gaven ze aan dat werk niet dé oplossing is voor alle zorgen en – goed om te weten – dat het inschakelen van schuldhulpverleners ook weer tot stress bij cliënten leidt.
  • dat mensen met geldproblemen – in tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt op basis van vooroordelen – prima kunnen budgetteren. Budgetcursussen werken stigmatiserend.
  • dat hulpverleners vaak als verlengstuk van de onbetrouwbare overheid worden gezien.

Wethouder Esmah Lahlah over armoede-aanpak: ‘Stop met pleisters plakken’

In dit artikel lees je:

  • Waarom we moeten inzetten op het doorbreken van oorzaken, niet op het dempen van de gevolgen van armoede. Ad-hoc-maatregelen zijn belangrijk, maar het doorbreken van armoede vraagt een lange adem.
  • Waar je juist lokaal verantwoordelijk voor bent, op de voorwaarde dat de landelijke overheid de ‘inkomenskant’ goed regelt. Bestaanszekerheid gaat ook over ‘meedoen, je talent ontwikkelen, je gewaardeerd voelen.’
  • Dat sociaal werkers van essentieel belang zijn, juist omdat zij in de haarvaten van een wijk zitten. Die kennis en expertise moeten we veel meer benutten, ook omdat vanuit het Rijk aan infrastructuur rondom gezinnen die het moeilijk hebben is wegbezuinigd.

Met deze 5 doorbraken willen gemeenten de bestaansonzekerheid indammen en bestaanszekerheid verbeteren

In dit artikel lees je:

  • Dat de branchevereniging van gemeenten, de VNG, de discussie over het armoedebeleid veel breder wil trekken
  • Waarom gemeenten van bepaalde taken af willen
  • Hoe het Rijk volgens gemeenten moet werken aan ‘duurzaam inkomensbeleid’

Uitgesteld betalen met Klarna en Afterpay: mag je je bemoeien met de uitgaven van een cliënt?

In dit artikel lees je:

  • Dat uitgesteld betalen vooral populair is bij jongeren, maar het brengt risico’s met zich mee, zoals het gemakkelijk in de schulden raken
  • Sociaal werkers spelen een ondersteunende rol bij het signaleren van uitgesteld betalen bij cliënten. Je wordt aangemoedigd om open communicatie aan te gaan, de cliënt te informeren over financiële risico’s, en ondersteuning te bieden bij budgettering. Daarvoor worden tips gegeven in het artikel.
  • Wetten, zoals het recht op privacy en zelfbeschikking, beperken echter direct ingrijpen in de financiële zaken van een cliënt, tenzij er ernstige zorgen zijn die beschermingsmaatregelen rechtvaardigen. De Beroepscode benadrukt het belang van informeren met respect voor het recht op zelfbeschikking.

Blijf op de hoogte van praktische tips voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Bekijk ook onze andere dossiers:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.