Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dossier: hoe huisdieren het leven van cliënten leuker maken

Huisdieren zijn voor jouw cliënten een belangrijke steun in tijden van eenzaamheid of mentale stress. Maar het komt ook voor dat een dier verwaarloosd wordt. En ken je de cruelty link al? Dierenmishandeling kán een voorspeller van huiselijk geweld zijn. Wat moeten sociaal werkers nog meer weten? Zorg+Welzijn heeft dat in het dossier ‘Hoe dieren het leven van cliënten leuker maken’ gebundeld. Hierin vind je praktische tips, achtergronden en verdieping.
Omgaan met huisdieren.
Photo by Yvon Hoogers on Unsplash.

De eenzaamheid van je cliënt oplossen met een huisdier? ‘Geen echte remedie’

Jeannette Rijks.

‘Voel je je alleen? Neem een hond of een kat.’ Het zou een goedbedoeld advies van een buurvrouw aan een eenzame man kunnen zijn. De eenzaamheid van je cliënt oplossen met een huisdier: is dat eigenlijk een goed idee?

In dit artikel:

  • Legt eenzaamheidsexpert Jeannette Rijks uit wat antropomorfisme is: mensen die zich eenzaam voelen, gaan dieren meer en meer als mensen zien. Maar het lost de eenzaamheid niet op.
  • Lees je waarom een huisdier niet werkt tegen eenzaamheid. Huisdieren kunnen weliswaar gezelschap en troost bieden, de behoefte aan sociale interactie met andere mensen blijft.
  • Wordt uitgelegd dat huisdieren een sociaal isolement van een cliënt zelfs kunnen versterken.

Lees het artikel De eenzaamheid van je cliënt oplossen met een huisdier? ‘Geen echte remedie’


Wat is de cruelty link? ‘Huisdieren worden deel van geweldspatronen in het gezin’

Dierenmishandeling kán een voorspeller van huiselijk geweld zijn. Dit wordt de “cruelty link” genoemd. Wat moet je hierover weten? ‘Het begint bij wijze van spreken met het slaan van dieren en eindigt met het toetakelen van mensen’, stelt criminoloog Janine Janssen, specialist op dit onderwerp.

In dit artikel:

  • Leer je over de cruelty link en hoe geweld tegen dieren kan wijzen op een patroon van agressie. ‘Dierenmishandeling kan het begin zijn van verdere escalatie van gewelddadig gedrag.’
  • Legt Janine Janssen uit in welke twee categorieën de cruelty link is onder te verdelen: dierenmishandeling als onderdeel van huiselijk geweld en dierenmishandeling als voorspeller van toekomstig geweld.
  • Wordt uitgelegd dat dierenmishandeling een symptoom kan zijn van onderliggende, psychische problemen.
  • Worden tips aan sociaal werkers gegeven: op welke signalen kun je bijvoorbeeld letten?

Lees het artikel Wat is de cruelty link? ‘Huisdieren worden deel van geweldspatronen in het gezin’


6 dingen die je wil weten over psychosociale hulphonden: ‘Ze kunnen iemand uit een nachtmerrie halen’

Dankzij een psychosociale hulphond krijgen mensen met psychische klachten hun leven weer op de rit. ‘Een hond kan feilloos aanvoelen wanneer de gemoedstoestand van een jongere verandert’, vertelt Connie Berendsen van Animal 4 Health. Zij geeft antwoord op 6 veelgestelde vragen over de inzet en meerwaarde van psychosociale honden.

In dit artikel:

  • Lees je dat psychosociale hulphonden vaak met succes ingezet worden bij jongeren die in de reguliere hulpverlening zijn vastgelopen. ‘Als iemand een eetstoornis heeft ontwikkeld, ligt daar vaak weer een onderliggend probleem zoals een trauma aan ten grondslag’, vertelt Connie Berendsen. ZIj legt uit hoe een hulphond dan het verschil kan maken.
  • Leer je over inzichten en onderzoeken naar psychosociale hulphonden. Wat blijkt: de inzet van een hulphond lijkt veel effectiever dan veel gangbare therapieën in de hulpverlening. Tegelijkertijd is voorzichtig geboden: het onderzoek naar hulphonden staat nog maar in de kinderschoenen.
  • Wordt uitgelegd hoe een psychosociale hulphond iemand uit een nachtmerrie kan halen.
  • Vertelt de 24-jarige Anouk over haar eigen ervaringen met een hulphond: zij kan dankzij haar hulphond Evy binnenkort weer zelfstandig gaan wonen.

Lees het artikel over de meerwaarde van een psychosociale hulphond: ‘Ze kunnen iemand uit een nachtmerrie halen’


Geen geld voor hondenvoer? Een huisdier in nood? Sociaal werkers kunnen bij deze 9 adressen terecht

Foto Unsplash Joe Caione

Een mishandelde hond, uitgehongerde katten, hoarders die hun vele huisdieren verwaarlozen of cliënten die voor hun zieke konijn geen geld hebben voor de dierenarts. Sociaal werkers stuiten in hun werk op huisdieren in benarde situaties. Bij welke adressen kun jij of je cliënt dan terecht?

In dit artikel:

  • Delen we een lijst van negen praktische adressen waar jij als sociaal werker hulptroepen kunt inschakelen. Waar kan je cliënt bijvoorbeeld terecht voor goedkoop hondenvoer? 
  • Lees je over de dierenbuddy: dit is iemand die onbetaald het huisdier van iemand anders in een huiselijke situatie wil opvangen. De dierenbuddy kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn als iemand tijdelijk niet meer voor een huisdier kan zorgen.

Lees het artikel Geen geld voor hondenvoer? Sociaal werkers kunnen bij deze 9 adressen terecht


Bij de beste dagbesteding van Nederland bouwen ze elke dag een feestje

Echte aandacht, dat is het geheim van Ons Plekske, een zorgboerderij die dagbesteding biedt aan jongeren tussen de 8 en 30 jaar. Ons Plekske werd in 2023 winnaar van de INC-award voor beste dagbesteding van Nederland. Fotograaf Bas Losekoot en journalist Jessica Maas begaven zich in de modder.

In dit artikel:

  • Lees je over hoe paardrijden, poepscheppen en paarden borstelen van waarde is voor jongeren met een lichtverstandelijke beperking en/of autisme.
  • Wordt uitgelegd hoe Ons Plekske een veilige plek is voor kinderen die buiten het schoolsysteem (dreigen te) vallen.
  • Ons Plekske laat zien dat de zorg anders kan: met meer aandacht voor cliënten, minder bureaucratische rompslomp én meer welzijn voor mens en dier.

Lees het artikel Bij de beste dagbesteding van Nederland bouwen ze elke dag een feestje


Als de cliënt lijdt, dan lijden de huisdieren vaak ook

Je cliënt heeft nu al het vierde nestje met kittens in huis. De jonkies kunnen lang niet altijd ergens anders terecht. En geld om de poes te steriliseren is er niet. De Dierenbescherming werkt samen met hulpverleners in problematische situaties van huishoudens. ‘We kunnen veel leed voorkomen.’

In dit artikel:

  • Lees je over hoe je als sociaal werker preventief te werk kunt gaan als je leed bij huisdieren ziet en wanneer je de Dierenbescherming kunt inschakelen.
  • Wordt uitgelegd dat de kosten om huisdieren te laten steriliseren of castreren soms te hoog zijn voor cliënten. Dan kun je op zoek naar creatieve oplossingen. ‘Soms betalen sociale instanties of de woningbouwcorporatie ook mee aan zo’n oplossing.’
  • Worden praktische tips gedeeld door de Dierenbescherming over het inschakelen van hulp.

Lees het artikel Als de cliënt lijdt, dan lijden de huisdieren vaak ook

Ben je nog geen abonnee, maar wil je wel graag deze artikelen lezen? Sluit dan een proefabonnement af op Zorg+Welzijn. Dan kun je gratis een week lang alle premium stukken lezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.