‘Een zorgnetwerk is vaak heel complex’, stelt Kruijswijk. ‘Om te kijken waar de draaglast kleiner kan en waar de draagkracht verbeterd kan worden, is het goed om dit netwerk overzichtelijk te maken. Zo wordt duidelijk hoe sterk dit netwerk eigenlijk is en waar het beter kan.’ Het Expertisecentrum Mantelzorg (een samenwerkingsverband van MOVISIE en Vilans) ontwikkelde de MantelScan, een instrument voor mantelzorgondersteuners, waarmee zij in een paar stappen de mantelzorg doorlichten.
Familie
De scan begint met het maken van een genogram. ‘De professional brengt met tenminste één mantelzorger de hele familie in kaart. Je krijgt zo een goed beeld van wie er wel of niet bij de cliënt betrokken is en waarom.’ Daarna wordt er een ecomap gemaakt met het zorgnetwerk. In cirkels worden de mantelzorgers, vrijwilligers en professionals om de cliënt heen weergegeven. ‘Heel visueel, zodat je in een oogopslag de verbanden ziet.’
Investering
‘Dit doe je dus samen met de mantelzorger in één of meerdere gesprekken’, legt Kruijswijk uit. ‘ Het kan stap voor stap, maar je kunt de MantelScan ook naar eigen behoefte inzetten. Wat ik er zo belangrijk aan vindt, is dat je als professional echt investeert in de mantelzorger. Je moet even de tijd nemen, maar door zo’n diepgaand gesprek over de familie en het netwerk krijg je meteen een band en duidelijk inzicht.’
Verhalen
Na het maken van de ecomap, gaat de scan door met de aard van de zorgvraag en de ervaren last bij de mantelzorger. ‘Zo kom je erachter wat nodig is om het zorgnetwerk zo gezond mogelijk te houden. De vragen zijn in principe niet nieuw, maar in deze bepaalde samenhang kom je wel tot andere inzichten’, belooft hij.
Sociale kaart
De mantelzorger wordt zich vaak meer bewust van zijn of haar eigen rol door de gesprekken aan de hand van de MantelScan. ‘Zij zien zelf dan ook beter in waar dingen fout gaan of beter kunnen. Het is vervolgens aan de mantelzorgondersteuner om de sociale kaart goed op het netvlies te hebben en te adviseren over voorzieningen die de mantelzorger kunnen ontlasten.’
De MantelScan en de handreiking zijn gratis te downloaden van de website van het Expertisecentrum Mantelzorg
Hallo,
Ik denk dat het voor hulpverleners een goed HULPmiddel is. Voor de mantelzorger alleen niet!
Een mantelzorgscan vind ik oude wijn in nieuwe verpakking. Bovendien heeft de mantelzorger er weinig aan!
Beter s het dat zorg en dienstverleners hun hulpaanbod dichter bij de mensen brengen door o.a. ook buiten de gebruikelijke werktijden beschikbaar te zijn.
Hierdoor creeer je mogelijkheden voor de mantelzorger om werk en zorg beter te kunnen combineren
Bij ouderenzorg snijdt het mes van twee kanten. Ook de senior die hulp nodig heeft kan tijdens een eerste gesprek een steuntje in de rug krijgen omdat de mantelzorger bij het gesprek kan zijn
Helemaal mee eens Polderpiet. Lapmiddelen en afleiding van het echte probleem nl dat er bezuinigd moet worden en dat de mantelzorger nog meer aangesproken moet worden. Ik heb geen behoefte aan een SCAN. Een scan ontlast mij niet. Neem de zorgen van mij weg voor de toekomst van mijn zorgafhankelijke zoon en de strijd van het dagelijkse bestaan waarin ik, naast mantelzorgen, financieel de eindjes aan elkaar moet knopen voor ons beiden.
Als coördinator van steunpunt mantelzorg heb ik deelgenomen aan het proces van het tot stand koming van de mantelzorgscan.
De sterke kant van deze scan is dat het netwerk zichtbaar wordt . zowel het persoonlijke netwerk als het evt professionale netwerk./hiaten komen naar boven en kunnen dus ingevuld gaan worden door vrijwilligers, professionals of vrienden uit het persoonlijk netwerk van de mantelzorger.Als coordinator zal ik dan indien gewenst ook mantelzorgers bemiddel len met de gewenste hulp.Volgens mij heet dit ontlasten.
De scan is dus wat mij betreft een mooi instrument om het netwerk en de hulpvraag naar boven te krijgen, waarna vervolgens gekeken wordt hoe dan hulp in te schakelen.
Als laatste zou ik willen benadrukken als je de mantelzorg alleen maar als een last ziet dan voelt het ook als een last .Mantelzorg kan ook veel mooie dingen op je pad brengen, door op deze manier te kijken naar mantelzorg kun je ook voor jezelf bepalen wat het je brengt en dat is zeker niet alleen belasting.
=
Mantelzorg is niet meer van deze tijd volgens het CDA VVD kabinet. Ouderen die geen enkele kans meer hebben op de huidige arbeidsmarkt mogen geen vrijwilligerswerk meer doen, en als beloning hiervoor; niet meer verplicht zijn zinloze sollicitaties te doen die voor deze mensen (geen) werk meer opleveren.! Ook het afschaffen van de verschillende pre- pensioen en Vut regelingen gaan nu een rol spelen. Ouderen geboren na 1950 moeten werken tot aan hun pensioenleeftijd, hierdoor komt er op korte termijn (voor het eerst in de geschiedenis) geen nieuwe lichting fitte 60 plussers om ingezet te worden als vrijwilliger (dit) wordt binnen afzienbare tijd een groot probleem. Ook kunnen deze mensen dan geen mantelzorger(s) meer zijn voor een ziek familielid of vader en moeder.
Hebben deze mensen nu echt niets beters te doen? Lapmiddelen. Aandacht afleiden van het echte probleem. Doe iets nuttigs voor de mantelzorgen, en ga niet zitten adviseren over voorzieningen die de mantelzorger KUNNEN ontlasten, maar ONTLAST die mantelzorger; dat ONTLASTEN doe je niet door de mantelzorger met een SCAN af te schepen.