De bejaarde kreeg, evenals tien andere bewoners van het tehuis in de Noord-Hollandse plaats, in plaats van een vaccin tegen Mexicaanse griep insuline toegediend. Ze werden direct opgenomen in het ziekenhuis voor controle. Het slachtoffer overleed enkele dagen later. Het Openbaar Ministerie onderzoekt het verband tussen overlijden en de insuline.
Protocollen
Direct na het incident zijn twee medewerkers op non-actief gesteld. Zij hebben zonder te controleren de verkeerde vloeistof toegediend aan de bewoners. Uit het onderzoek blijkt nu dat de naleving van protocollen op de afdeling niet optimaal was. Daarom is ook een manager op non-actief gesteld.
De directie laat weten naar aanleiding van het onderzoek een verbeterplan op te stellen. Dat plan zal worden voorgelegd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: ANP/Raymond Rutting
Ik ben het helemaal eens met de reactie van dhr Joop Kools, maar wil er graag iets aan toevoegen.
Waar mensen werken worden fouten gemaakt. helaas is dit soms met zeer vervelende gevolgen. Dit soort fouten is wel te voorkomen door een collega de ampullen na te laten kijken. In het heetst van de strijd glippen dit soort zaken er soms door heen. En maken we niet allemaal fouten?
Drie medewerkers maakten deze fout en zijn volgens mij voldoende gestraft door de gevolgen hiervan.
Drie mensen maken één fout, zij kunnen daarnaast waarschijnlijk prima functioneren. Duizenden verzorgenden doen het heel goed. En toch……komen alleen de vervelende incidenten in beeld door de media, keer op keer.
Dat geeft de zorg een zeer negatief beeld, terwijl er zoveel goede dingen gebeuren.
Actiz start eind januari een grootste campagne om de zorg anders neer te zetten. Met als doel dat de zorg positiever in beeld brengt zodat de stap voor ouderen om te verhuizen gemakkelijker wordt en de jonge mensen zien dat de zorg, naast moeilijke klussen, ook heel mooi is en een vak is waar je trots op kunt zijn!
Gelukkig mag ik hen bij deze campagne, met nog andere mensen helpen en dat doe ik graag nadat ik 30 jaar met veel plezier in de zorg werk.
Hopelijk wordt dit ook door Zorg en welzijn in beeld gebracht.
Hoe erg het ook is dat mensen overlijden als gevolg van fouten / onachtzaamheid. Toch vind ik de juridisering hiervan ook schokkend. Evenals overigens de publiciteit hierover. Fouten, vergissingen, “het niet in de hand hebben”etc etc het kan toch, wie vergist zich nooit, hoe zat het van leren en fouten mogen maken.