Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten laten weten. Het gaat om een voorlopig aantal, gebaseerd op ‘de huidige informatie van gemeenten’. De curatoren verwachten nog reacties van andere gemeenten. Het aantal kan dus nog oplopen.
Thuiszorg
TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland met 12.000 medewerkers en ruim 40.000 cliënten. Het bedrijf kwam echter in financiële nood. Het ontsloeg veel werknemers. Ook probeerde het de lonen van medewerkers eenzijdig te verlagen, maar daarin werd het door de rechter teruggefloten. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling.
Buurtzorg
TSN klaagde dat gemeenten te weinig wilden betalen voor thuiszorg. Buurtzorg Nederland wilde eerst 7500 medewerkers van TSN overnemen, driekwart van het oude bedrijf. Daarbij richtte het zich op gemeenten die minstens 21 euro per uur wilden betalen. Volgens Buurtzorg kon het niet voor minder. Grote steden als Utrecht en Apeldoorn wezen het aanbod af, ze kozen voor rivalen. Daardoor stelde Buurtzorg het aantal overgenomen werknemers bij naar 1500 tot 4000.
Arbeidsvoorwaarden
Volgens de curatoren hebben 99 van de 137 gemeenten de knoop doorgehakt. Sommige kiezen voor Buurtzorg, andere voor concurrenten. De VNG zegt dat ‘de continuïteit van de relatie tussen hulpverlener en cliënt blijft bestaan’ en dat de thuiszorgers hun arbeidsvoorwaarden behouden.
Acties
Aanvankelijk zou het eerder bekend worden wat er met de thuiszorgers zou gebeuren. ‘De acties van werkgeversorganisatie BTN en het continu dreigen met rechtszaken hielpen natuurlijk niet mee, zei Jos de Blok van Buurtzorg Nederland eerder deze week. Hij hield er wel rekening mee dat een aantal gemeenten hierdoor niet met Buurtzorg in zee zou gaan.
Subsidie
De thuiszorgorganisatie gaat de activiteiten van TSN overnemen, met hulp van een subsidie van 5 miljoen euro uit een speciaal zorgpotje. Volgens de werkgevers van BTN zou dit echter verboden staatssteun zijn. De Blok noemde dit onzin en stemmingmakerij. ‘In principe kan iedereen deze subsidie aanvragen. Wij proberen gewoon een oplossing te vinden voor een groot probleem’, aldus De Blok. BTN dreigde naar de rechter te stappen om de deals van Buurtzorg.
Vaste hulp
Bij gemeenten die ingaan op het bod van Buurtzorg houden medewerkers van TSN hun baan en cliënten hun vaste hulp. In totaal moesten zo’n tweehonderd gemeenten een besluit hierover nemen. Dinsdag werd al bekend dat Woudenberg, Nijmegen, Winterswijk, Doetinchem, Losser in ieder geval niet in zee gaan met Buurtzorg.