Door Alexandra Sweers – Uit het onderzoek ‘Focus op een zelfstandige toekomst’van de twee organisaties blijkt dat de begeleiding van jongeren uit de jeugdzorg naar de arbeidsmarkt beter kan. Hulpverleners in de jeugdzorg hebben nu vaak onvoldoende kennis van het bedrijfsleven, de samenwerking tussen organisaties gaat moeizaam en de financiering van de begeleiding ontbreekt. Bovendien is het onduidelijk wie verantwoordelijk is voor deze begeleiding, de gemeente, jeugdzorg of het onderwijs.
Kansen
De groep om wie het gaat, bestaat doorgaans uit sociaal zwakke jongeren zonder startkwalificatie. Zij kunnen hooguit mbo-niveau 1 aan en hebben motivatie- en gedragsproblemen. ‘Maar ook deze jongeren hebben kansen op de arbeidsmarkt, mits er sprake is van een goede aanpak. Onderwijs en werk spelen een belangrijke rol op de weg naar economische zelfstandigheid en een goede toekomst’, stellen de
MO-groep en MKB Nederland in het onderzoeksrapport.
Samenwerken
De organisaties vragen minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin in actie te komen om klanten van de jeugdzorg meer kans te geven op de arbeidsmarkt. Daarvoor zouden jeugdzorg, onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven moeten samenwerken. De organisaties stellen twee regionale pilotprojecten voor om te kijken hoe een betere arbeidstoeleiding kan ontstaan.
Oog
Rouvoet wil een nog onbekend bedrag steken in de nieuwe aanpak, al ziet hij arbeidsbemiddeling niet direct als een taak voor jeugdhulpverleners. Andere partijen kunnen door een grotere samenwerking met jeugdzorg wel meer oog kunnen krijgen voor een baan voor deze jongeren. Rouvoet wil met zijn collega’s van Onderwijs en Sociale Zaken nog afspreken hoe ze pilotprojecten met de nieuwe aanpak verder kunnen ondersteunen.