Loondispensatie is bedoeld voor mensen die (nog) niet volledig kunnen werken door bijvoorbeeld een handicap. Werkgevers hoeven alleen voor dat deel te betalen dat iemand echt kan werken. De overheid vult het bedrag aan tot maximaal het minimumloon. Dat vereist maatwerk, waardoor het lastig is voor gemeenten om ‘voldoende massa’ te maken.
Hervorming
De Krom wil door een hervorming van de bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong voor jonggehandicapten juist een grote groep mensen met een beperking aan een ‘echte’ baan helpen en zo 1,8 miljard euro besparen. Loondispensatie moet hierbij helpen, omdat gemeenten minder geld kwijt zijn aan uitkeringen als werkgevers een deel van het salaris betalen.
Proefplaatsingen
De 32 gemeenten hebben in de proef 1057 werkzoekenden beoordeeld of ze in aanmerking komen voor loondispensatie. Dat was bij 83 procent het geval. In november vorig jaar waren 28 gemeenten erin geslaagd om 265 proefplaatsingen te regelen. Bij 123 mensen werd de proefplaatsing ook omgezet in een dienstverband. Daarvan zijn er 14 inmiddels beëindigd.
Ingewikkeld
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt de plannen van De Krom te ingewikkeld. Tijdens een hoorzitting in de Kamer deze week zal de VNG voorstellen doen voor vereenvoudiging.
Zo wil de VNG af van de toegangstoets voor de loondispensatie, omdat die tijdrovend zou zijn en vaak pas werkende weg blijkt wat iemand ‘in zijn mars heeft’.
Winst
Verder vrezen gemeenten dat het uitkeringsgeld dat zij met deze regeling besparen, snel door het Rijk wordt afgeroomd. Zij willen een deel van de ‘winst’ houden om dat geld te gebruiken om voldoende mensen naar werk te begeleiden.
Bron: ANP/ANP-Photo
Hoe moet een gehandicapt persoon die een minimuminkomen heeft op de werkplek komen?? Daar kun je geen auto van rijden.Velen zijn aangewezen op autovervoer.
Verdienen ze iets meer krijgen ze geen huursubsidie of zorgtoeslag meer.
Aan deze doelgroep zijn vaak meer extra ziektekosten verbonden.
Allemaal mooie regeltjes bedacht, maar in de praktijk is het heel anders.