Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Economie belangrijker dan integratie

De problemen met integratie zijn bij de grotere gemeenten uit de collegeakkoorden verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van Nicis, het onderzoeksinstituut voor de steden. De economie is nu belangrijker. Is dat terecht?
Economie belangrijker dan integratie

Pro

‘Ik denk het wel. De gemeenten worden geconfronteerd met grote economische problemen en moeten, zoals het er nu naar uitziet, flink gaan bezuinigen. Percentages in de trant van 20 procent doen de ronde. Van het leeuwendeel van de 36 grote steden hebben wij de collegeakkoorden bekeken. Je ziet dat die vooral over economisch herstel gaan en de bezuinigingen op het ambtelijke apparaat. In het politieke debat gaat het nu dan ook om vragen als: ‘hoe zorgen we dat mensen aan het werk blijven?’ en ‘hoe kunnen we mensen aan het werk helpen?’ Gemeenten kijken nu eerst naar sociaal beleid. Want of het nu Jan of Ali is die zijn baan kwijtraakt: ze hebben er allebei evenveel last van. Dat moet eerst worden aangepakt. Dat wil niet zeggen dat de integratieproblemen zijn verdwenen. Tussen de regels valt er nog genoeg over te beslissen. En op het niveau van de uitvoering gaan de programma’s die daarvoor zijn ingezet gewoon door. Maar het gevoel bij de gemeenten en ook de burger is toch vooral dat het nu in eerste instantie om de economie en het behoud van werk gaat. Daar draait het politieke debat nu om. In die zin ligt de prioriteit vooral daar. Je ziet dat trouwens niet alleen op lokaal niveau. Ook in de landelijke politiek is dat de belangrijkste trend.’

Arjan Vliegenthart, onderzoeker Nicis

Contra

‘Nee, ik vind dat niet terecht. Het leven is immers meer dan alleen maar economie. Natuurlijk is die belangrijk, want het gaat daarbij om de vraag of mensen aan het werk komen en blijven. Bovendien bevordert werk de participatie en emancipatie. Een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau onderschreef dat nog eens: in tijden van economische groei stijgt ook de arbeidsparticipatie van nieuwe Nederlanders. Maar de keerzijde daarvan is dat ze er in slechte tijden ook weer als eersten uit vliegen.
Het gaat in het leven om meer dan werk. Het gaat er ook om hoe mensen met elkaar omgaan en hoe ze tegen elkaar aankijken, hoe ze elkaar beoordelen en wat voor vooroordelen ze koesteren. En dus niet alleen om samenwerken, maar nog meer om samenleven. En dan is het heel jammer dat vragen rond diversiteit en immigratie van de politieke agenda van gemeenten verdwijnen. Wat dat betreft is het heel onterecht dat studies die laten zien dat nieuwe Nederlanders het eigenlijk best goed doen, in Nederland buiten beeld blijven. Terwijl Wilders wel de hele tijd mag zwaaien met dat onderzoek van hem naar de kosten van immigratie.’

Miep van Diggelen, directeur ACB, kenniscentrum voor emancipatie en participatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.