1. NLvoorelkaar
Maatjes zijn betrokken vrijwilligers die tijdelijk het leven van een ander verrijken. NLvoorelkaar beschikt over het ‘grootste vrijwilligersplatform’ van Nederland en heeft ook een maatjesproject. Dit zijn initiatieven waarbij een vrijwilliger als coach, mentor of maatje een-op-een wordt gekoppeld aan iemand die even wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Cliënten kunnen persoonlijk gematcht en begeleid worden, maar kunnen ook reageren op een persoonlijk oproepje van iemand uit hun buurt. Via het versturen van een berichtje kom je in beide gevallen makkelijk en veilig met elkaar in contact. Durf om hier om een maatje te vragen.
2. Humanitas
Wil je cliënt graag een maatje om samen mee op stap te gaan? Maar lukt het niet om contacten te leggen? De maatjesprojecten van Humanitas worden toegespitst op de behoeften van je cliënt, ongeacht zijn/haar achtergrond. Dak- of thuisloos? Ex-gedetineerd? Heeft je cliënt een psychiatrisch verleden? Een verstandelijke beperking? Iedereen kan bij Humanitas terecht. Kijk hier voor een overzicht van gemeenten waar Humanitas maatjesprojecten initieert. Ook na het verlies van een dierbare is kan iemand aan een vrijwilliger van Humanitas gekoppeld worden. Dat is iemand die goed kan luisteren en meestal uit eigen ervaring weet hoe rouw voelt. Door dit lotgenotencontact kunnen nabestaanden hun ervaringen delen en vragen stellen aan anderen.
3. Zonnebloem
Iedereen heeft behoefte aan gezelschap. Aan lekker bijpraten of een luisterend oor. Maar wat als je een fysieke beperking hebt? Dan ben je misschien vaker alleen dan je zou willen. De vrijwilligers van de Zonnebloem bieden uitkomst. Zij komen langs voor een kop koffie of gaan samen met jouw cliënt op pad. De Zonnebloem, met ruim duizend afdelingen in het land, is er voor iedereen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Naast het een-op-een-contact organiseert de Zonnebloem ook groepsactiviteiten en zelfs vakanties.
4. Oranje Fonds
Iemands maatje zijn, dat voelt goed! Of je nu van sporten houdt of liever thuis op de bank zit. Er is altijd wel iemand die bij je past. Door iemand tijd en aandacht te geven, maak je een wereld van verschil. Dat verrijkt je leven. Zowel dat van jou als van je maatje. Zo geef je elkaar het gevoel dat je ertoe doet. Met Maatjes Gezocht brengt het Oranje Fonds maatjesprojecten en maatjes samen. Hoe lang je maatje bent, verschilt uiteraard per hulpvraag: dat kan voor kortere of langere tijd zijn. Door de regelmatige ontmoetingen ontstaat er vanzelf een bijzondere band. Soms zelfs voor het leven. Word of zoek hier een maatje.
5. SchuldHulpMaatje
Samen lukt het. Zeker als je in de schulden zit, heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt. Zonder te oordelen, maar gewoon iemand met je aan de slag gaat om weer financieel orde op zaken te stellen. Wie geldvragen, geldzorgen of problemen met schulden heeft, kan aan een SchuldHulpMaatje gekoppeld worden. De maatjes leren mensen hoe zij uitgaven kunnen plannen en hun administratie kunnen bijhouden. Als er professionele schuldhulpverlening nodig is, blijft het maatje eveneens ondersteuning bieden. Ruim 60 procent van de hulpvragers is overigens (nog) niet in beeld bij de beroepsschuldhulpverlening. Hier kun je bekijken of er ook een SchuldHulpMaatje bij jou in de buurt actief is. Het hulpformulier vind je in deze link.
6. FiKks
Er zijn zeker één op de vijf Nederlanders met geldproblemen. Praten over die problemen en hulp vragen kan de eerste stap zijn naar een leven zonder geldzorgen. Via de app fiKks kan dit op een anonieme, laagdrempelige manier. Zo is hulp voor iedereen met geldzorgen toegankelijk. Juist als cliënten misschien (nog) niet open zijn over hun geldzorgen, is het slim om hen op FikKs te wijzen.
FiKks is een app van Stichting Nederland Geldzorgenvrij die mensen helpt bij het op orde krijgen van hun financiën door hen te koppelen aan een buddy. Met de app kiest een deelnemer, geheel anoniem, een buddy die zowel een luisterend oor als hulp biedt. Deze hulp varieert tussen het beantwoorden van vragen of het geven van tips, tot het inzichtelijk maken van de financiën via het digitale huishoudboekje. Blijkt een hulpvraag te complex, dan helpt de buddy om door te verwijzen naar de juiste plek.
Deelnemers kunnen niet alleen chatten met hun buddy, maar ook bellen of videobellen. Dat kan volledig anoniem: namen en telefoonnummers zijn namelijk niet zichtbaar. Bovendien is er de mogelijkheid om bestanden te delen in de chat. Dat kan handig zijn als een deelnemer bijvoorbeeld wenst dat de buddy meeleest met een brief. De gesprekken zijn allemaal end-to-end versleuteld waardoor alleen de deelnemer en de buddy de gesprekken kunnen lezen.
7. Villa Pinedo
Als ouders uit elkaar gaan of (al een tijd) zijn, willen kinderen daar misschien over praten. Bij Villa Pinedo kan dat. Een online buddy van Villa Pinedo is een jongere en heeft zelf ook gescheiden ouders. Samen kunnen zo ervaringen over de scheiding uitgewisseld worden. Een Buddy van Villa Pinedo is er voor kinderen met gescheiden ouders van 10 tot en met 23 jaar. Hier lees je alles over de werkwijze en hoe je een kind van gescheiden ouders aan een buddy koppelt.
8. Taalbuddy
Heeft je cliënt moeite met de Nederlandse taal? Dan is oefenen in het spreken en luisteren belangrijk – uiteraard naast taallessen – erg belangrijk. Met ‘Taalbuddy’s op het werk’ oefenen anderstalige medewerkers Nederlands met collega’s. Zo leren ze de taal spreken en de bedrijfscultuur kennen, groeit hun zelfvertrouwen en is er meer sociaal contact. Het buddyproject is een initiatief van Het Begint Met Taal. Kletspraatjes is daar een ander voorbeeld van. Met Kletsmaatjes worden nieuwkomers, zoals vluchtelingen en arbeidsmigranten, in contact met Nederlanders gebracht. Wekelijks oefenen ze online de Nederlandse taal en leren ze van elkaar.
9. Buddy to Buddy Young
Buddy to Buddy Young koppelt vluchtelingen en nieuwsgierige jongeren aan elkaar. Zo wordt eenzaamheid onder nieuwkomers tegengegaan. De koppelingen worden gemaakt op basis van gemeenschappelijke interesses waardoor er – naast verschillen in bijvoorbeeld taal, afkomst en cultuur – ook altijd overeenkomsten zullen zijn.
10. @ease
Zit een jongere ergens mee? Erover praten helpt! Bij @ease praten veel jongeren over stress, eenzaamheid, depressie, onzekerheid, drugsgebruik, een onveilige thuissituatie of iets anders. Het zetten van de eerste stap om het over je problemen te hebben, is voor de meeste mensen best lastig. Bij @ease zijn er fysieke locaties in deze steden, maar jongeren kunnen ook online hun zorgen aankaarten. In beide gevallen is er dus een buddy die klaarzit om naar zorgen te luisteren.
11. TijdVoorActie
In steeds meer steden zijn er jongerennetwerken die hulp bieden aan mensen die weinig of geen netwerk hebben. TijdVoorActie is daar een voorbeeld van. Je kunt de lokale jongerennetwerken benaderen voor praktische klusjes, maar ook voor een maatje of een luisterend oor. Hiervoor wordt ook de Maatschappelijke DienstTijd (MDT) ingezet. De MDT biedt jongeren tussen de 12 en 30 jaar de kans om gedurende een aantal weken tot maanden hun talenten te ontdekken, anderen te ontmoeten en iets te doen voor een ander. Zo organiseren jongeren bijvoorbeeld sportactiviteiten in de buurt, geven taalles aan nieuwkomers of begeleiden eenzame ouderen als buddy.
12. Handjehelpen
Handjehelpen koppelt mensen die hulp nodig hebben aan een maatje. Het gaat om kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt en mantelzorgers. De ondersteuning wordt geboden in de thuissituatie van de hulpvrager. Hierbij kun je denken aan één-op-één-aandacht, een luisterend oor, samen fietsen, een rondje lopen of samen erop uitgaan. Hulpvragers geven aan dat dankzij een maatje hun leven fijner is, dat ze méér contacten hebben en beter in hun vel zitten. Handjehelpen heeft daarnaast ook projecten als Ouders uit elkaar opgezet, waarin kinderen die betrokken zijn bij een scheiding gekoppeld worden aan een maatje met ervaringskennis. Handjehelpen is in 17 gemeenten actief.
Lokale initiatieven van buddyprojecten zijn in dit overzicht achterwege gelaten. Heb je aanvullingen voor dit overzicht? Laat het gerust weten via redactie@zorgwelzijn.nl.
Handjehelpen mag zeker niet ontbreken in dit overzicht!
Handjehelpen koppelt mensen die hulp nodig hebben aan precies de juiste vrijwilliger. Het gaat om kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt en mantelzorgers. Dit doen we in 17 gemeenten. In de meeste gevallen koppelen wij één hulpvrager aan één vrijwilliger of stagiair. Elke koppeling is maatwerk, waarbij wij de wensen en behoeften van de hulpvrager centraal stellen. Onze werkwijze kenmerkt zich door deskundigheid, betrokkenheid, zorgvuldigheid en enthousiasme. Hulpvragers geven aan dat dankzij een maatje hun leven fijner is, dat ze méér contacten hebben en beter in hun vel zitten. Dát is het Handjehelpen-effect! http://www.handjehelpen.nl