Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting IZZ, een ledencollectief van zorgmedewerkers dat zorg inkoopt via een eigen zorgverzekering. Om hun werk goed te kunnen doen, blijkt één op de drie zorgmedewerkers fysiotherapie nodig te hebben. Eén op de twintig medewerkers heeft psychische zorg nodig. Het zorggebruik is sterk afhankelijk van de zorgorganisatie, aldus IZZ.
Zorggebruik
Stichting IZZ heeft de geanonimiseerde gegeven van haar leden onderzocht. Ruim een vijfde van de zorgprofessionals is lid van IZZ. De stichting zegt ‘als belangenbehartiger onderzoekt en analyseert IZZ sinds 2012 het zorggebruik van haar leden. Om verklarende en beïnvloedbare factoren te vinden van de verschillen in zorggebruik, en om samen met zorgorganisaties oplossingen voor verbeteringen te ontwikkelen.’
Psychische zorg
De cijfers zijn over 2015. Het blijkt dat 5 procent van de zorgmedewerkers psychische zorg kreeg in dat jaar, een jaar eerder was dat nog 4,7 procent. Professionals in de gehandicaptenzorg maken het meest gebruik van psychische zorg: 6 procent. De meeste zorgmedewerkers (56,9%) met psychische klachten lieten zich behandelen bij de praktijkondersteuner van de huisarts. Het gebruik van specialistische ggz steeg van 17,1 naar 19,3 %. De totale ggz-kosten voor de 4 hoofdbranches lopen op tot bijna 40 miljoen euro per jaar.
Fysiotherapie
Vooral professionals die in de branche Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) werken maken gebruik van fysiotherapie: een op de 3 zorgmedewerkers. Volgens de berekeningen van IZZ is fysiotherapie voor de medewerkers in de sectoren ggz, gehandicaptenzorg, VVT en ziekenhuiszorg een kostenpost van 110 miljoen euro.