Voor 4,3 procent van de werker in zorg en welzijnssector is het risico groot (60 procent) dat ze binnen twee jaar uitvallen. 19 Procent van de zorg/welzijnwerkers moet ‘actief aan de slag te gaan om het werkvermogen te verbeteren om uitval tegen te gaan.’ Dat zegt Jan van den Hoogen, arbeids- en organisatiedeskundige van de Arbo Unie.
Branches
Van den Hoogen deed onderzoek naar het werkvermogen van 22.000 werkers in verschillende branches. Werkvermogen is omschreven als het vermogen het werk fysiek en mentaal aan te kunnen. Uit de eerste resultaten blijkt dat 78 procent van de medewerkers boven de 55 jaar een goed tot uitstekend werkvermogen heeft. Verdeeld over de verschillende branches blijken medewerkers in de zorg en welzijn en het onderwijs een relatief slechter werkvermogen te hebben in vergelijking met andere branches.
Motivatie
Een reden voor het relatief hoge risico van werkuitval van werkers van 55 jaar en ouder? ‘Het is niet met cijfers onderbouwd, oppert Van den Hoogen, ‘maar het sterke vermoeden is dat het samenhangt met de sterke intrinsieke motivatie van werkers in zorg- en welzijnsectoren. De meesten hebben doelbewust gekozen voor het beroep. Dat is een groot goed, maar kan ook schadelijk zijn als je in begrensde mogelijkheden je werk moet doen. In verpleeghuizen bijvoorbeeld kunnen mensen elke dag naar huis gaan met het idee dat er nog veel meer te doen is.’
Leeftijd
Ook de lastige balans tussen werk en privé en de behoorlijke fysieke en mentale belasting van het werk in de zorg- en welzijnssector zijn risicofactoren voor werkers. ‘Dat heeft minder met leeftijd te maken dan men denkt’, zegt Van den Hoogen. ‘In de zorg zie je wel dat de dubbele belasting van vrouwen met jonge kinderen, hoge financiële uitgaven en druk sociaal leven speelt.’
Functioneringgesprek
Een belangrijke manier om het risico van werkuitval tegen te gaan, is om medewerkers te begeleiden in een ‘eigen plan voor de toekomst.’ Van den Hoogen: ‘Medewerkers moeten zich afvragen wat ze zelf nodig hebben om zich verder te ontwikkelen en niet vast te lopen in hun werk. Leidinggevenden en instellingen moeten daarin faciliteren. Dat begint al bij de functioneringsgesprekken. Dat onderwerp moet ter tafel komen; waar moet de werknemer aan werken, wat is zijn eigen plan en hoe kan hij of zij daarin begeleid worden.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Het artikel verteld niet waarin je aan de slag moet om je werkvermogen te verbeteren.
Moet ik gaan sporten?
Moet ik anders werken?
Graag zou ik daar handleidingen in krijgen dan heb je tenminste wat aan zo’n artikel.
Nu stigmatiseert het alleen de oudere werknemer.
Investeren in professionalisering en teamcoaching is goedkoper dan menig leidinggevende denkt. Na een traject scholing of teamcoaching krijg ik in de reflectieformulieren vaak terug dat het leren om clienten te helpen zichzelf te laten helpen en je werk als een vak te ervaren, weer veel motivatie geeft in het werk. Professionalisering zorgt voor minder gevoelens van onmacht en meer mogelijkheden tot handelen. Met een betrokken werkhouding en betrokken leidinggevenden komt er veel energie vrij om mensen en jezelf te ondersteunen. Verder is er veel ondersteuning te halen bij beroepsverenigingen! Zij strijden mee voor een goede ondersteuning, beroepscode, beroepsprofiel, en zijn een serieuze gesprekspartner bij ministeries en werkgevers. Kortom: wordt allen lid!
Wat wel jammer is dat de kennis en kunde van die 55+ers niet benut wordt. Er wordt niet geinvesteerd om deze groep op te leiden tot een hoger niveau, als daar wel inversteringen in gedaan wordenkunnen ze gebruik maken van de expertise van die groep. Opleidingen moeten vaak zelf betaald worden en dan wordt er geen gebruik vanm gemaakt,een gemiste kans van zorginstellingen voor het verhogen van de kwaliteit en geldbesparend aangezien er dan minder uitval is.
wat een stigmatiserende kop en samenvatting bovenaan dit artikel . verderop blijkt dit een veel genuanceerdere tekst te zijn. ik zie de koppen in elsevier e.d. al weer voor me. werkgevers, neem géén 55 plussers aan….