Het rapport: ‘Kunnen alle kinderen meedoen?’ laat een verband zien tussen armoede en sociale deelname van kinderen. Het SCP hanteert een armoedegrens van 120 procent van het sociale minimum. Nederland telt 343.000 kinderen die in deze groep vallen. Dat is 14 procent van het totale aantal kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 17 jaar. Bij die arme kinderen gaat het relatief vaak om niet-westerse allochtonen (130.000), eenoudergezinnen (182.000) en kinderen die wonen in een huishouden met een bijstandsuitkering (132.000).
Financieel
De maatschappelijke deelname van kinderen uit deze klasse ligt in vergelijking met meer welgestelde klassen 15 tot 19 procentpunten lager. ‘De financiële reden blijkt het meest van invloed op niet-deelname aan sport, en dan vooral bij de bijstandsgroep. Voor de culturele activiteiten speelt deze een geringere rol en voor buitenschoolse activiteiten worden financiële redenen slechts zelden genoemd als verklaring om niet deel te nemen.’
80 Miljoen
Het onderzoek is bedoeld om het effect te meten van overheidsbeleid om de maatschappelijke deelname van kinderen te vergroten. Op initiatief van de PvdA heeft het kabinet voor 2008 en 2009 in totaal 80 miljoen euro uitgetrokken om met gemeenten het aantal kinderen te halveren dat door armoede niet mee kan doen aan sport en cultuur.
Convenant
Tweede Kamerlid Hans Spekman van de PvdA beschouwt het SCP-onderzoek als een nulmeting. Hij is bezorgd dat onvoldoende gemeenten meewerken. Tot nu toe heeft ongeveer de helft van de lokale overheden een convenant ondertekend met het kabinet. Het Kamerlid vraagt hierover opheldering aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).
Controleren
In 2010 volgt een nieuwe meting van het SCP om het resultaat van de aanpak de controleren. Als het aantal kinderen dat niet mee kan doen in de maatschappij dan niet is gehalveerd, is er volgens Spekman wellicht extra budget nodig. Hij overweegt het geld dan niet meer aan de gemeenten te laten, maar bijvoorbeeld te steken in jeugdsportfondsen.
Bron: ANP
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.